'Ras-Enschedeër' Hans Hofte is nog in de race om burgemeester van zijn stad te worden. Tenminste, dat denkt hij zelf na zijn eerste sollicitatiegesprek woensdag.

Een onbekend aantal andere sollicitanten had diezelfde dag ook een gesprek. Er meldden zich 23 kandidaten.

"Ze hadden me in elk geval goed doorgelicht, ze wisten alles van me. Ik voel me zeker serieus genomen. Ik heb gevraagd of ze problemen hebben met mijn persoontje. Maar dat was niet het geval", zegt Hofte.

"Verder laten ze natuurlijk helemaal niets los. Niet hoeveel mensen er zijn opgeroepen, laat staan wie. Over twee weken hoor ik of er voor mij een tweede gesprek komt."

Textielarbeider

Hofte, oud-textielarbeider en een markante man in de stad, had zich voorbereid op veel inhoudelijke vragen over hoe hij zaken als burgemeester wil aanpakken. "Maar veel werd er eigenlijk niet gevraagd. De chef-kabinet waarmee ik het gesprek had was meer aan het woord."

"Zelf denk ik dat het struikelblok mijn leeftijd zal worden, want ik ben 65. Maar als we in Enschede een gekozen burgemeester zouden krijgen, dan was ik het al. Ik heb zoveel bijval gehad", vertelt hij. 

"Daar moeten ze in de procedure misschien wel over nadenken. Als ze kiezen voor zo maar iemand, denken ze in de stad: dan had Hofte het ook wel kunnen worden. Dus als ik het niet word, dan hoop ik wel dat het een kanjer is."