Abid M. (34) en zijn ex-schoonvader Hans C. (58) moeten langer naar de cel dan was geëist. Abid krijgt dertig maanden cel en een jaar voorwaardelijk. Hans C. moet drie jaar zitten.
 

Het OM eiste vorige maand een gevangenisstraf van twee jaar tegen M. en dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk tegen C.

Het duo probeerde op 4 en 7 november 2014 de investering van 60.000 euro die Abid gedaan zou hebben in eetcafé Havana in Enschede terug te halen. 

Daarbij is volgens de slachtoffers - vader, moeder, zoon en dochter - geslagen en gedreigd, met een vuurwapen en een stroomstootwapen. Ook zouden tiewraps zijn meegenomen om het gezinshoofd van de Marokkaanse familie te knevelen.

Hans C. hielp Abid M. in Almere bij een poging het geld van te krijgen, om zo de alimentatie voor zijn dochter te ‘innen’.

Emotionele schade

"Wie zich schuldig maakt aan een gewelddadige 'incasso', dreigend met een pistool, berokkent zulke emotionele schade dat celstraf past", aldus drie rechters.

"Afpersing hoort tot de categorie misdrijven die een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer inhouden en waarvan de slachtoffers vaak nog lange tijd emotionele gevolgen ondervinden."

Abid M. krijgt ook een contactverbod met de slachtoffers, die eetcafé Havanna in Enschede runnen.