Het Oranje Fonds verleende vorig jaar dik 27 miljoen euro aan subsidies aan allerlei sociale initiatieven in Nederland.

De provincie Overijssel kreeg vorig jaar 1,6 miljoen euro, verdeeld over 597 grote en kleine projecten. Daarvan ging ruim 85.000 euro naar de Burendag. De provincie Gelderland kreeg 2,5 miljoen euro, waarvan 132.000 euro voor de Burendag.

Het gaat er bij de toekenning om dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich gaan inzetten voor een ander. Er wordt daarom veel geld gestoken in het opknappen van wijk- en dorpshuizen.

Ook gaat een groot deel van het geld naar kleine projecten in straten en buurten tijdens de jaarlijkse Burendag, waarvoor tussen de 300 en 500 euro wordt uitgekeerd.

Velve-Lindenhof

"We hadden een hartstikke leuke spelletjesdag. Er was een springkussen gehuurd, een grote sjoelbak, er kwam een clown, er was een schminkteam", aldus Peter van der Veen die in de Enschedese wijk Velve-Lindenhof zijn schouders onder de burendag zette.

"Dat zat allemaal al heel lang in de planning, maar het kost best veel tijd en energie om het te organiseren. En je moet natuurlijk wel het geld ervoor hebben”, Van der Veen.

Contact

"We kregen 500 euro van het Oranje Fonds en nog eens 250 van de wijkraad en daarmee kwamen we precies uit.” Zonder de bijdrage van het Oranje Fonds was het allemaal niet gelukt, zegt Van der Veen. 

"Ik woon hier sinds 1999 aan een pleintje en kende veel mensen van gezicht. Op zo’n dag ontmoet je elkaar anders en is er echt een beter contact."

Verbinden

Ook in Oldenzaal is er dankbaar gebruik gemaakt van de bijdrage van het Oranje Fonds. "Het was dit jaar misschien niet spectaculair, maar het was wel een ontzettend leuke dag”, zegt Arthur de Bruijn.

"De buurt heeft het parkje goed onkruidvrij gemaakt, de perkjes opgeschoond en nieuwe stinzenplanten gepoot.” Vorig jaar met Burendag is zelfs een compleet bloemeneiland gepoot, een eye catcher.

De Bruijn: "Het mooie is dat het parkje aan de Vos de Waalstraat dichtbij een school ligt en een ouderencomplex. De ouderen komen vooral buurten, de buurtbewoners steken de handen uit de mouwen en de scholieren doen de horeca. Zo’n dag verbindt echt."