De ouders van de verongelukte Romy Letteboer doen de oproep om niet bij iemand in de auto te stappen die heeft gedronken.

In augustus 2013 kwam de 18-jarige Losserse om het leven toen de bestuurder van de auto waar zij in zat, in een flauwe bocht de macht over het stuur verloor en tegen een boom reed in Enschede. 

De chauffeur had gedronken en mogelijk ook geblowd. Haar ouders vertellen in De Twentsche Courant Tubantia hun verhaal dat in alle heftigheid weer bovenkomt nu de chauffeur wacht op het vonnis woensdag van de rechtbank.

"Als ik maar één jongere kan bereiken, dan kan ik dit verlies één ouderpaar besparen”, motiveert moeder Bianca Letteboer. Volgens het Openbaar Ministerie is bij ongeveer 15 procent van de verkeersongevallen alcohol in het spel. Onderzoeksbureau SWOV heeft het zelfs over 20 procent.

Eis

Tegen de bestuurder is door de officier van justitie anderhalf jaar cel en twee jaar een rijontzegging geëist. De vader van Romy hoopt dat de bestuurder een jaar moet zitten. "Dat krijgt hij nooit van zijn cv, schoffelen wel", zegt hij stellig.

"Hij moet een stuk van zijn leven missen, wij zijn ons leven kwijt”, zegt moeder Bianca. De advocaat van de bestuurder vindt het predicaat "roekeloos" te zwaar voor deze zaak. Hij pleit voor de langste taakstraf in plaats van een celstraf.

Testen

Volgens het OM gaat het daarmee over ongeveer 150 alcoholgerelateerde verkeersdoden per jaar, maar deze aantallen staan niet vast.

Volgens het SWOV worden namelijk lang niet alle bestuurders die bij een ongeval betrokken zij op alcohol getest. Overleden bestuurders worden volgens het bureau zelfs bijna nooit getest, omdat dat uit strafrechtelijk oogpunt niet zinvol wordt geacht.

Verkeersveiligheid

Hoe groot het aantal doden is, mag dan niet duidelijk zijn, het aantal automobilisten met drank op neemt af.

Minister Schultz van Hagen (Infrastructuur en Mileu) sprak eind vorig jaar nog positief over deze ontwikkeling. "Mensen beseffen steeds meer dat drinken en rijden niet samengaan. Deze ontwikkeling is goed voor de verkeersveiligheid.”