Het ROC van Twente daagt na een jaar vruchteloos overleg de onderwijsinspectie voor de bestuursrechter.

"We zien geen andere oplossing, laat nu de rechter maar een uitspraak doen", zegt bestuursvoorzitter John van der Vegt van het ROC.

De ruzie over de recordboete van 4 miljoen euro gaat over de buschauffeursopleiding die het ROC samen met het Summa College in Eindhoven en streekvervoermaatschappij Connexxion sinds 2009 had. De opleiding van Connex xion-chauffeurs voldeed enkele jaren later volgens de onderwijsinspectie niet aan alle eisen.

Hersteltraject

Zo zouden docenten overal in den lande de praktische vaardigheden moeten administreren en controleren van chauffeurs die tijdens hun opleiding passagiers vervoeren. Dat gebeurde niet of onvoldoende.

Daarop werd in overleg met de inspectie de opleiding verbeterd en een hersteltraject ingezet voor deelnemers van het lopende studiejaar (2012/2013).

Groot was dan ook de verbazing en woede toen beide scholen ongeveer anderhalf jaar geleden van de inspectie te horen kregen dat ze miljoenen aan ontvangen studiebekostiging moesten terugbetalen.

"We staan hier altijd open voor kritiek en willen graag verbeteren wat beter moet, maar deze boete is zó onrechtvaardig, dat kunnen we niet over onze kant laten gaan", aldus Van der Vegt toen.

Boos

Van der Vegt kondigde vorig jaar al aan dat de school de boete onterecht vindt en desnoods via de bestuursrechter de boete zou aanvechten als verder overleg met de inspectie op niets zou uitlopen.

Volgens hem rekent de inspectie met terugwerkende kracht af over alle jaren dat de opleiding al liep, aan de hand van een 'verscherpt toetsingskader', dat pas later (2012) is vastgelegd.

"Wij vinden het zeer terecht dat de inspectie kritisch controleert en indien nodig verbeteringen eist. Daar staan we altijd voor open en daar gaan we serieus mee aan de slag. Ook met deze opleiding", zei Van der Vegt tegen Tubantia.

"De verbeteringen zijn in overleg met de inspectie ingevoerd. Daarom komt deze boete en de hoogte ervan hier zo hard aan. Ja, ik ben heel erg boos. Het voelt alsof we nu als grote fraudeurs worden weggezet."

Rechter

Ruim een jaar later is het ROC van Twente de enige partij die het er niet bij laat zitten en nu alleen de gang naar de rechter als kans ziet het geld terug te krijgen. 

De 4 miljoen euro die het ROC moet betalen, is een "terugvordering van onterecht ontvangen onderwijsbekostiging", zo verklaarde een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs eerder, toen de gesprekken over de terugvordering nog liepen.

De woordvoerder wilde niet al te diep ingaan op inhoudelijke geschilpunten tussen de inspectie en het ROC. "Dan wordt het een welles-nietesspelletje."