De officier van justitie heeft vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk en een rijverbod van vijf jaar geëist tegen M'Hamed O.

De verdachte zou op 16 januari bij een tankstation in Hengelo zijn ingereden op een politieman, die volgens getuigen nog net optijd weg kon springen. 

"Ik wilde gewoon wegrijden, niet die man aanrijden”, stelt de verdachte dinsdag voor de rechtbank Almelo. Hij moet nog duizenden euro’s aan verkeersboetes betalen, zijn rijbewijs is in 2013 ingenomen en zijn strafblad telt negentien A4-tjes.

In de auto werden ook inbrekersgereedschap en een zakje softdrugs gevonden. O. zegt daar niets van geweten te hebben. "Ik vond het een kick in te stappen en te rijden”, zegt hij tegen rechtbankpresident Ben Hendriks en diens collega’s.

Achtervolging

De man zegt rustig te zijn weggereden, nadat de agent door O. wordt opgemerkt in zijn binnenspiegel. De agent en een medewerkster van het pompstation vertellen juist dat de politieman moest springen voor zijn leven. 

Wildemansrit

Er volgt een achtervolging van Hengelo, via Beckum naar Haaksbergen. Onderweg worden een paal en de berm geramd. Door de leeggelaten band spuit vuur van de velg. O. is uiteindelijk aangehouden.

De wildemansrit is niet ten laste gelegd.

Tegenstrijdige verklaringen

De officier van justitie vindt bewezen dat O. zich schuldig maakte aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ze eist vijftien maanden cel (vijf voorwaardelijk) en vijf jaar rijverbod. Ook zou hij de brigadier de gevraagde 550 euro smartengeld moeten betalen, vordert zij.

O.’s advocaat Peter Plasman vindt dat vrijspraak moet volgen en wijst op de tegenstrijdige verklaringen. "Springen wil niet zeggen dat dat nodig was.”