De Bibliotheek in Enschede verkeert in zwaar weer. De organisatie moet 700.000 euro extra bezuinigen, bovenop de 300.000 euro die al bezuinigd moet worden. 

De bezuinigingsopdracht die directeur Gerard Kocx van cultuurwethouder Jeroen Hatenboer moet maken, heeft grote gevolgen. Kocx, die woensdag zijn personeel informeerde, zegt dat hij voor een onmogelijke opgave staat.

"De vijf filialen moeten dicht, de boekenbus gaat eruit en er zullen mensen uit moeten", vat hij de gevolgen samen. En dan nog kan niet de volledige bezuiniging gerealiseerd worden volgens Kocx. 

De bibliotheek heeft veel werknemers die vallen onder de ambtenaren-CAO. Kocx moet de wachtgelden voor die mensen uit zijn eigen budget halen. Als hij alle vaste krachten inclusief zichzelf zou ontslaan, levert dat een bezuiniging van maximaal 400.000 euro op.

Boos

Kocx kreeg vrijdag te horen wat hem voor 2018 te wachten staat. Kocx is geschrokken en boos omdat de huidige bezuiniging al 300.000 euro betreft. "Die afspraak hebben we in 2013 met college en gemeenteraad gemaakt", stelt Kocx. 

"Wij hebben ons aan onze afspraak gehouden. Wat nu gebeurt is strijdig met de afspraken die we toen hebben gemaakt", vervolgt hij. 

Mensen mobiliseren

De bibliotheek laat de bezuiniging echter niet over haar kant gaan. Kocx zegt dat zoveel mogelijk mensen gemobiliseerd worden. "We zullen publieksacties houden en we zullen de politiek benaderen."

"We hebben het al behoorlijk voor de kiezen gehad en we willen best helpen. Maar dit kan niet", zo besloot Kocx.