Om instorten van lege zoutholtes onder Enschede en Hengelo te voorkomen, worden de gevaarlijkste holtes met afval gevuld. Dat zijn zoutproducent AkzoNobel en afvalverwerker Twence overeengekomen.

De organisaties beginnen met drie holtes van elk 200.000 kubieke meter inhoud onder de Boeldershoek. Het gaat om holtes van voor 1980, waarvan het plafond langzaam afbrokkelt.

Daardoor komt de holte als het ware naar de oppervlakte en wordt het plafond kwetsbaar. Elke holte is zo groot als voetbalstadion De Grolsch Veste. 

Twence wil in een proefinstallatie een vulstof maken van onder meer afvalstoffen die vrijkomen bij de vier afvalenergiecentrales van de Hengelose afvalverwerker. De stof zou onschadelijk zijn en de holtes stevig kunnen opvullen. Jaarlijks gaat het om tienduizenden tonnen reststoffen. 

Geen direct gevaar

De Enschedese wethouder Van Agteren laat weten dat er geen direct gevaar is. "Maar om instorten en verzakken te voorkomen, moet er nu wat gebeuren”, legt de Enschedese wethouder Hans van Agteren uit. Om de proef mogelijk te maken moet de gemeente Enschede het bestemmingsplan aanpassen. Het concept is deze week voor inspraak vrijgegeven.

In totaal liggen er 63 holtes onder de twee gemeenten die potentieel instabiel zijn. Deze kunnen op den duur kans op verzakkingen en instortingen geven. In Twekkelo ontstond in 1991 al eens een dergelijk zinkgat.