Honderden Almeloërs hebben in 2014 een boete van 90 euro plus 7 euro adminsitratiekosten gekregen omdat ze hun afvalcontainer te lang aan de weg hebben laten staan. 

Dat blijkt uit het jaarverslag vergunningverlening toezicht en handhaving 2014 van de gemeente.

Het gaat daarbij om containers die twee dagen na lediging nog steeds aan de weg staan, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De gemeente Almelo krijgt dikwijls klachten over het nonchalante gedrag van medeburgers voor wat betreft het niet ophalen van de afvalcontainers.

Buurtbewoners vinden het niet fijn dat ze langer dan een dag tegen zo’n bak moeten aankijken. Bovendien wordt over gebrek aan hygiëne geklaagd. De bakken stinken nogal eens, zeker als ze door jongeren omver zijn getrapt.

Heksenjacht 

De gemeente besloot om het probleem aan te pakken. Onder het motto 'wie niet horen wil, moet maar voelen’ zijn er door boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) controles uitgevoerd en vervolgens op grote schaal boetes uitgedeeld. Daarbij is geen heksenjacht gevoerd, wordt door de gemeente benadrukt.

"Alleen als containers dagen te lang aan de straat staan, is er bekeurd. De controles zijn aangekondigd op gemeentelijke informatiepagina’s", stelt het rapport.