Voormalig Nederlands wielrenner en Twentenaar Hennie Kuiper heeft zijn monument terug.

​In aanwezigheid van de Denekampse wielervrienden van Kuiper, verenigd in de veloclub Les Amis, werd het beeld zaterdag onthuld op een plek in de Franse gemeente Hem. 

Het beeld werd twee jaar geleden gestolen op de plek waar de wielrenner in 1983 een lekke band kreeg op weg naar zijn historische overwinning in Parijs-Roubaix. Het nieuwe exemplaar is niet alleen nieuw gemaakt maar het heeft ook een nieuwe plek gekregen.

De nieuwe en beter beveiligde locatie is slechts op luttele minuten van de eindstreep van de klassieker op de wielerbaan van Roubaix die zondag wordt verreden.

Bij de onthulling was behalve Hennie Kuiper ook zijn grote tegenstrever van weleer, tweevoudig Tour de France-winnaar Bernard Thévenet, en de Nederlandse honorair consul uit Parijs Jos Draaier.

Verguld

Kuiper toonde zich erg verguld met het nieuwe monument ter ere van hem. Speciaal voor dit beeld is de route van Parijs-Roubaix verlegd. De renners komen voortaan langs het monument van hun illustere voorganger.

Het kunstwerk is voor de tweede keer gemaakt door Dick van Wijk. Het eerste monument was gemaakt van brons, en daarom een geliefd doelwit voor de rovers, de nieuwe versie is gemaakt van aluminium.

De wielervrienden van Les Amis, met onder anderen Frans Willeme in hun gelederen, gaven de ceremonie een Denekamps tintje. Zij plantten namelijk naast het monument van Kuiper een Köttelpeer'nboom, het symbool van het Dinkeldorp.