De huizenmarkt in Twente toont voorzichtige punten van verbetering. De verkopen zitten eindelijk weer op het peil van 2008, het jaar voordat de markt in elkaar stortte, maar de prijzen lopen daar nog 15 procent bij achter.

Dat concludeert voorzitter Albert Post jr. van de afdeling Twente van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars uit de jongste kwartaalcijfers voor de woningmarkt.

Vooral in Hengelo en Enschede trekt de markt flink aan, want daar wisselden de afgelopen drie maanden maar liefst 27 procent meer woningen van eigenaar dan in hetzelfde kwartaal van 2014.

Dat herstel was veel sterker dan elders in het land, waar de verkopen gemiddeld 19 procent hoger lagen. In de regio Almelo en Tubbergen was de stijging met ruim 14 procent wat gematigder.

Appartementen

Volgens de NVM-man komt met name de verkoop van tussenwoningen en appartementen weer goed op gang. "Het herstel komt dus vanaf de onderkant", aldus Post.

"Vooral starters durven naar een koophuis over te stappen. Banken bieden meer mogelijkheden voor mensen met een flexcontract, de hypotheekrente is extreem laag en de huurprijzen blijven ook maar stijgen."

Behalve de hypotheekrente en huurprijs spelen ook de relatief lage koopprijzen een rol.

Aanbod

Ondanks de aantrekkende vraag is de huizensector nog steeds een kopersmarkt, omdat het aanbod terugloopt, maar nog wel ruim is. Gemiddeld gaat een huis nu na vier maanden van de hand.

Post verwacht dat het herstel doorzet en ziet de verkopen dit jaar 10 tot 15 procent stijgen, bij een stabiel prijsniveau.