Dit paasweekeinde wordt in Delden de 70-jarige bevrijding onder andere gevierd met het laten rijden van stoomtreinen naar Hengelo. Een evenement waarbij Duitse locomotieven worden gebruikt.

Frank Vergeer van de MBS uit Haaksbergen keek vreemd op toen hij las wat voor locs de initiatiefnemers hebben gekozen: materieel van de Deutsche Bundesbahn. Weliswaar gemaakt in de jaren vijftig, maar toch.

"Bij mijn weten is het bestuur van de MBS niet benaderd voor deze extra ritten", zegt Vergeer. "Terwijl wij juist andere locs kunnen inzetten. We hebben de oudste Nederlandse loc net voor groot onderhoud buiten dienst gesteld, maar als we voor dit evenement waren gevraagd, hadden we ’m nog niet uit elkaar gehaald." 

"Ik weet dat we geen spooraansluiting hebben en dat we onze locs per dieplader naar Delden hadden moeten brengen. Dat had het nodige gekost. En ik weet ook dat we geen Automatische Trein Beïnvloeding op onze machines hebben zitten. Dan maar een detectieloc aan de achterkant."

Vergeer geeft aan dat de Zwitserse loc van de MBS ook geschikt was geweest. "We zijn als museum overigens wel voor de viering van 150 jaar spoorlijn Almelo-Salzbergen gevraagd. Al heb ik daar de laatste tijd niks meer over gehoord."