Alle 163 klanten van een 17-jarig meisje dat gedwongen werkte als prostituee in onder andere Almelo en Hengelo, gaan vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft van geen enkele klant de identiteit kunnen achterhalen.

Geen van hen zal daarom worden vervolgd. "We hebben dat zeker geprobeerd, maar het is niet gelukt", aldus een woordvoerder van het OM vrijdag.

Het meisje uit de omgeving van Lelystad werd door een loverboy gedwongen tot seks in hotels in meerdere plaatsen in het land, waaronder Almelo en Hengelo. "Het is voor ons aannemelijk dat de klanten uit de omgeving kwamen van de gekozen hotels. Maar we hebben het niet vast kunnen stellen.", aldus het OM.

Thuis ophalen

Onlangs speelde het Openbaar Ministerie in Limburg het keihard. Dat pakte de klanten van een minderjarig meisje aan. Die hadden de keus: zich vrijwillig melden of Justitie zou ze thuis komen ophalen. Zeker één klant pleegde na die mededeling zelfmoord.

In de zaak in Lelystad gaat justitie niet zo ver. "Maar dat staat daar los van. We hebben hier gewoon van niemand de identiteit kunnen achterhalen. Anders hadden we zeker actie ondernomen. Het gaat om twee kwetsbare meisjes. Seks met hen is strafbaar."

Celstraffen

Tegen de loverboys zijn celstraffen geëist tot drieënhalf jaar. Een van de meisjes moest zich naakt laten fotograferen. Tegen de fotografe eiste het OM een taakstraf vanwege het maken van kinderporno.