Prachtige pr voor Enschede en goed dat de werkelijke betekenis van Pasen onder de aandacht van een groot publiek wordt gebracht. Het live televisiespektakel The Passion, dat donderdagavond weer een miljoenenpubliek verwacht, kan op veel steun en weinig tegenstand in de regio rekenen. Toch worden ook kanttekeningen geplaatst.

Albert Vasse viert donderdag zijn 57e verjaardag en laat The Passion, dat duidelijk de link legt met de vuurwerkramp, aan zich voorbijgaan.

De gewezen voorzitter van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede heeft niets op het spektakel tegen. Hij voelt evenmin betrokkenheid vanwege de link die tussen de slachtoffers en het paasverhaal wordt gelegd.

"Ik leg die verbinding in elk geval niet. Voor mij is wat er tijdens en na de vuurwerkramp met de mensen hier is gebeurd, een heel persoonlijk verhaal. Ik heb destijds geprobeerd vanuit mijn rol zo goed mogelijk voor de slachtoffers op te komen. Dat grote plaatje, het televisiespektakel dat met deze geschiedenis wordt verbonden, daar heb ik niks mee."

Predikant

Eén van de Enschedeërs die door de vuurwerkramp tijdelijk elders moest wonen, is emeritus-predikant Dick van Zijll Langhout (1946). "Is Enschede mede vanwege de vuurwerkramp voor The Passion uitgekozen? Dat wist ik niet, maar het klinkt wel logisch."

De gepensioneerd predikant van de Protestantse Kerk in Nederland woont op 25 meter afstand van de route van vanavond. "Ik ga zeker even kijken en loop misschien ook wel een stukje mee."

Dubbel gevoel

Van Zijll Langhout heeft desondanks "een beetje dubbel gevoel" over The Passion: "Natuurlijk is het apart en mooi als in deze tijd van secularisatie het verhaal over het lijden en de wederopstanding van Christus voor het voetlicht wordt gebracht en ook onder de aandacht komt van mensen die er helemaal niets van af weten."

"Je hoopt altijd dat zij zich iets meer gaan verdiepen in dit verhaal, maar ik stel me er niet al te veel van voor", aldus Van Zijll Langhout. "Ik mis de diepte in het verhaal. Het is vooral spektakel, met veel BN’ers. Van mij mag het wel soberder en met andere muziek. Ik vond het niet erg handig van de hoofdrolspeler om zich zo als atheïst te profileren."

Betrokkenheid

Ben Morshuis (78) is belijdend katholiek en kenner van Twentse volksgebruiken. "Mijn vrouw en ik gaan kijken, geweldig. Op de televisie, want fysiek ben ik wat minder. Ik vind het mooi dat het nu in Twente is en er zoveel mensen betrokken zijn."

"Ik vind niet dat het te ver van de kerk is afgedwaald", zegt Morshuis. "Hoeveel mensen die bij de Matthäus Passion betrokken zijn, zullen dat vanuit het geloof beleven?”