De 57-jarige moordverdachte Murat I. uit Hengelo wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Deskundigen in de justitiekliniek moeten beoordelen wat de Hengeloër drijft. Rechtbankpresidente Christine Koppes en haar collega’s beslisten gisteren in de eerste zitting dat hij wordt geobserveerd.

I. wordt ervan verdacht op 26 december de 50-jarige Ahmet Isiklar uit Enschede te hebben doodgestoken in Hengelo, in het Turkse theehuis Damla.

Op de voorlopige dagvaarding, die het Openbaar Ministerie gisteren voordroeg, wordt I. moord ten laste gelegd. Hij zou het slachtoffer met voorbedachten rade van het leven hebben beroofd.

Steekpartij

Hij zou meerdere malen met een (keuken)mes op Isiklar hebben ingestoken, in het lichaam en hoofd. Onderzoek naar het vermeende moordmes heeft vertraging opgelopen door ziekte. Het is pas recent opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut.

Murat was gisteren niet bij de zitting. Hij zit vast in een psychiatrische justitieafdeling in Amsterdam en deed afstand van het recht te mogen verschijnen.

Advocate Angelique Gerards gaf per brief aan dat ze zich niet verzet tegen opname in het PBC, zoals deskundigen aan de rechters hebben geadviseerd. Zij meldde dat het lastig is contact met haar cliënt te leggen, ook omdat hij een tijd in een isoleercel is gezet.