De Universiteit Twente wil actiever studenten gaan werven in Suriname. Op dit moment studeren er acht Surinamers op de UT, en dat zijn er volgens de universiteit in vergelijking met de Randstad te weinig.

De interesse voor Twente is er wel degelijk: informatiebijeenkomsten in Suriname trokken de afgelopen maand meer dan tweehonderd potentiële studenten. Afgelopen week werd er een overeenkomst ondertekend met de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo. 

Onbekendheid

Volgens Rik Akse, coördinator internationalisering van de UT, heeft de trek van Surinaamse studenten naar het westen van Nederland veel te maken met onbekendheid. "De familie in Nederland woont meestal in de Randstad. En dus kiezen ze Delft voor technische studies, Rotterdam voor economie en Amsterdam voor sociale studies. Ze weten niet dat je in Nederland in twee uur met de trein van Enschede naar Amsterdam reist."

Volgens Akse sluit het onderwijs in Suriname goed aan bij de Nederlandse universiteiten. "Met name het niveau van wiskunde op het vwo is heel erg goed."

Uitwisseling

De samenwerkingsovereenkomst die nu is getekend houdt onder meer in dat er een uitwisseling komt van studenten, docenten en onderzoekers, en dat er gezamenlijk projecten worden opgezet.