Ties de Kock van de Universiteit Twente (UT) heeft de beste banen-app gemaakt. Hij won vrijdagavond de landelijke wedstrijd van Challenge School en Toekomst.

Minister Jet Bussemaker maakte de winnaar bekend.

De Kock maakte de app Vooruitzicht. Een applicatie die hij in zijn eentje maakte en in zes dagen in elkaar zette. In tegenstelling tot de meeste apps voor werkzoekenden, draaide de UT’er het proces van baan en opleiding om. Wanneer scholieren nu hun toekomst gaan plannen en hiervoor het internet raadplegen, wordt hen gevraagd naar hun interesses. Op basis daarvan wordt gezocht naar passende opleidingen. En vandaar de kans op een baan.

Kansen

​Ties de Kock wil met zijn app dat scholieren als eerste zien wat de kansen op een baan zijn, om ná hun keus dan de relevante opleidingen erbij te zoeken. De app richt zich alleen op mbo-studenten. "Ik hoop dat studiekeuzesites deze informatie ook gaan geven." De Kock hoopt dat de app scholieren gaat helpen bij het maken van een verstandige studiekeuze. Hij denkt dat veel studenten die nu nog te onbewust maakt. "Door ze als eerste bewust te maken van de banenmarkt, kan een betere studiekeuze worden gemaakt."

De reden dat de app zich alleen richt op mbo is dat dit de grootste groep studenten is, waardoor het moeilijk is om ze individueel te begeleiden. Daarnaast kunnen mensen met een hoger afgeronde opleiding vaak wel een baan vinden, al is de baan niet altijd op niveau. Maar voor mbo’ers is dit lastiger, omdat ze meestal heel specifiek worden opgeleid voor een bepaald beroep, is zijn opvatting.

Prijs

Ties de Kock is student Computer Science en zit in het tweede jaar van de Master Information and Software Engineering.  De prijs omvat in totaal een bedrag van twintigduizend euro, die besteed moet worden aan het verder ontwikkelen van de app en het in de markt zetten ervan. De prijsvraag was uitgeschreven, omdat er wel veel banensites en apps zijn, maar dat vraag en aanbod vaak nog niet goed bij elkaar aansluiten. Er zijn veel studenten die moeite hebben een stageplek of juiste baan te vinden.