Ondernemer Jan van Eck kan waarschijnlijk op korte termijn aan de slag met zijn evenementenlocatie op de voormalige luchthaven Twente.

Dat verwacht een meerderheid in de gemeenteraad van Enschede.

Maandagavond moet de raad zich uitspreken over een projectafwijkingsbesluit voor De Strip, dat het Van Eck mogelijk moet maken te beginnen. De Strip is een van de drie werkparken op de vijftig hectare die Van Eck heeft aangekocht. Zijn beoogde evenemententerrein vormt een van de eerste grote plannen voor het gebied.

Voor raadsleden komt er nog een technische sessie over de geluidscontouren en decibels waar Van Eck zich aan moet houden. Daarna komt een nota van uitgangspunten in de raad.

De vrees voor (geluids)overlast leidt tot bezwaarprocedures. De Stichting Lonnekerberg (StiL), een van de bezwaarmakers, heeft al gevraagd om openbaarmaking van alle afspraken tussen gebiedsontwikkelaar ADT, gemeente en Van Eck.

Vertrouwen

Van Eck zelf zegt alle vertrouwen te hebben. Hij kocht in 1998 een mengvoederfabriek in Maarssen bij Utrecht en maakte er met DeFabrique een van de drukstbezochte evenementenlocaties in Nederland van. De opgedane ervaringen neemt hij mee naar Twente.

De coalitiepartijen D66, VVD, CDA, BurgerBelangen en ChristenUnie zijn het erover eens dat Van Eck moet kunnen beginnen. Anneke Broekman (VVD): "Van Eck moet aan het werk, in het belang van de werkgelegenheid.”

Bezwaren

Ton ten Vergert (CDA) vindt dat de bezwaarmakers hun bezwaren overtrekken. "Het gaat om werk en nog eens werk. Ik denk dat het met de evenementen en de verkeersoverlast hard meevalt."

Wethouder Hans van Agteren zal maandagavond benadrukken dat de milieucategorie voor het terrein 4.2 blijft en niet wordt veranderd in categorie 5.3. Daardoor zouden motorcrossen en de aanleg van een kartcircuit mogelijk worden. Van Eck ziet af van dit soort activiteiten.