De rechtbank in Almelo heeft het Goorse bouwbedrijf Eternit veroordeeld tot een geldboete van 200.000 euro, omdat het bedrijf schuldig wordt bevonden aan de dood van twee medewerkers.

De helft van de geldboete is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. 

Justitie had om een boete van 100.000 gevraagd. De rechtbank vond dat te weinig, omdat Eternit 'ernstig tekort is geschoten in het waarborgen van de veiligheid van haar werknemers.'

Daarom legt de rechtbank een ton als voorwaardelijke boete op. "Dit als een waarschuwing voor de toekomst", aldus staat er in het vonnis. "Er is onherstelbaar leed berokkend aan de nabestaanden van de slachtoffers. Maar de ongevallen hebben ook diepe sporen achtergelaten bij de andere werknemers."

Slachtoffers

In januari van het vorig jaar kwam de 43-jarige werknemer M. Yaziki om het leven toen hij onderhoud deed aan een productiemachine. Hij werd gegrepen door bewegende onderdelen in de machine. Eerder kwam, in april 2013, bij onderhoud aan een zogenoemde golfplatenzuiger medewerker H. Kampman (56) om het leven. Hij raakte bekneld in het apparaat dat golfplaten verplaatst. Die machine was een onderdeel van dezelfde productielijn waar ook het andere fatale ongeluk gebeurde.

Lering trekken

De rechtbank is van mening dat Eternit uit dat eerste ongeluk lering had kunnen trekken en toen maatregelen had moeten nemen. Dan had het tweede ongeval voorkomen kunnen worden.