In één keer zijn vorige maand tientallen mechanisch operators en procesoperators uit Twente als werklozen geregistreerd bij het UWV.

Dat werd vrijdag duidelijk. Het gaat daarbij om voormalig werknemers van de Almelose metaalbedrijven Parker Hannifin en Enrichment Technology (ETNL). Ze zorgden ervoor dat het aantal WW-uitkeringen in de metaalindustrie in Twente in een maand toenam met 39 procent tot 327.

Parker Hannifin sloot halverwege vorig jaar al de fabriek in Almelo en hevelde de productie over naar een vestiging in Frankrijk. Op dat moment telde het bedrijf in Almelo nog bijna vijftig werknemers.

Dat ze nu pas in de maandelijkse cijfers van het UWV opduiken komt door de met vakbonden en personeel overeengekomen afvloeiingsregelingen.

Hetzelfde geldt voor de medewerkers van ETNL die de dupe zijn geworden van de ingrijpende reorganisatie bij de Almelose fabriek. De inkrimping van het personeelsbestand van ETNL loopt al enige tijd.

In totaal daalde in Twente het aantal WW-uitkeringen vorige maand met 0,1 procent tot 18.663. Dat is iets minder dan de landelijke afname met 0,5 procent.

De afname zit vooral in de uitzendbranche (125 minder uitkeringen) en de bouw (42 uitkeringen minder). Uitzendbureaus zijn zwaar getroffen door de crisis maar profiteren nu ook als eerste van het herstel.