De rechtbank in Almelo uit harde kritiek op 'de lakse afhandeling' van strafzaken door het Openbaar Ministerie. Steeds vaker krijgen rechters oude zaken op hun bord.

Dat meldt het OM aan TC Tubantia.

Ook lukt het niet meerdere dagvaardingen tegen één verdachte samen te voegen en in één zitting te bespreken.

Het OM erkent dat er gewerkt wordt met een oud en een nieuw computersysteem, waardoor strafzaken praktisch niet zijn samen te voegen. Vervelend, noemt woordvoerster Barbara van Heerde van het OM dat. "We trekken ons de kritiek aan en werken aan verbetering." Volgens haar zijn afspraken met de rechtbanken gemaakt om de zaken los van elkaar te behandelen en daar in de strafmaat rekening mee te houden.

Oude zaken

Politierechter Bert Stoové hekelde donderdag het aanbrengen van twee oude zaken: het verduisteren van 8.400 euro door een medewerkster van de Enschedese thuiszorgorganisatie Manna en het berechten van de notoire probleemdrinker J. (39) uit Almelo. De eerste zaak speelde tot in 2011, de tweede in 2012. In het strafrecht is een zaak 'oud' als die langer dan twee jaar geleden speelde.

Goede wil

In de zaak tegen verdachte J. uit Almelo, die meerdere keren met drank op achter het stuur is gepakt, meldde de rechter dat het niet lukt om meerdere dagvaardingen samen te voegen en in één keer af te doen, met een deugdelijk reclasseringsrapport om J. op de goede weg te krijgen. Officier van justitie Eddie Leunk bood aan er persoonlijk op toe te zien dat de zaak J. tot een goed eind wordt gebracht. Het overtuigde rechter Stoové niet. "Waarom zou dat nu wel lukken? Van goede wil waren de vorige vertegenwoordigers van het OM ook."