Radicalisme onder moslims komt momenteel niet voor in Almelo. Dat is de indruk van waarnemend burgemeester Willem Urlings (CDA). De kwestie kwam dinsdagavond aan de orde in de gemeenteraad.

"Ik heb niet de indruk dat in Almelo sprake is van een ernstige ontwikkeling op dat gebied", aldus Urlings. Raadslid Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo (PVA) stelde vragen over het voortijdig stoppen van een cursus 'Vroegtijdige signalering jihadisme', bestemd voor hulpverleners en ambtenaren in Almelo.

Hij vroeg het college of radicalisme speelt in Almelo, wat de gemeente doet om radicalisering aan te pakken en of de gemeente maatregelen heeft genomen.

In zijn antwoord gaf burgemeester Urlings aan dat het in een plaats als Almelo niet eenvoudig is om geradicaliseerde moslims te traceren. "Signalering van jihadisme is een lastig probleem. Er is regelmatig contact tussen de gemeente en de Almelose moskeeën. Zowel met de Turkse als de Marrokaanse. Bij beide moskeeën is weinig begrip voor jihadisten."

Volgens de burgemeester is alles erop gericht dat jihadisme in Almelo geen wortel schiet.