'Mishandelaar station Almelo noemde NS-conducteur racist'

Eén van de twee Antillianen die worden vervolgd voor het mishandelen van een NS-conducteur en een -machinist, op 2 december op het station van Almelo, zou de conducteur voor racist hebben uitgescholden.

Dat werd duidelijk toen officier van justitie Alice Waterman deze woensdagmiddag de dagvaardingen tegen de 20-jarige J. uit Schiedam en de 30-jarige C. uit Rijssen voordroeg, in de Almelose rechtbank. Laatstgenoemde wordt behalve voor de dubbele mishandeling ook vervolgd voor belediging.

De conducteur had twee mannen in de trein aangesproken op hun gedrag. Op het perron in Almelo ging het mis. De mannen vielen de conducteur aan en de machinist die te hulp schoot werd ook te grazen genomen. Beide slachtoffers zijn na de mishandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

De verdachten staan terecht voor de meervoudige strafkamer, drie rechters. Ze worden bijgestaan in een tolk die Papiaments spreekt.

Zestig NS-medewerkers 

In de aanloop naar het proces verzamelden zich ongeveer zestig NS-medewerkers bij het NS-station om samen naar de rechtbank te wandelen. Zij waren via de social media opgeroepen om de strafzitting bij te wonen, om de protesteren tegen geweld dat zich tegen NS-personeel richt. De meesten droegen buttons met de tekst "Handen af van onze collega's".

Voor de strafzaak is veel mediabelangstelling. De bedoeling was een extra zaal in te richten voor de vele belangstellenden, maar dat is door een technische storing mislukt. "Dat gebeurt bij de Spoorwegen ook wel eens", aldus rechtbankpresident Jan Wentink.

De individuele NS-medewerkers is verboden de pers te woord te staan. Alleen voorlichters en een geselecteerde conducteur geven interviews.

Lees meer over:

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:

NUwerk

Tip de redactie