De Paasgebruiken met de poaskeerls en de jaarlijkse rondgang van de Nachtwacht van Oud op Nieuw zijn zondag opgenomen op de lijst van cultureel erfgoed.

En dat is een unicum in de Nederlandse wereld van het immaterieel cultureel erfgoed. Niet eerder werden twee tradities tegelijk officieel opgenomen op de Nationale Inventarislijst daarvan. In Ootmarsum gebeurde dat zondagmiddag voor de eerste keer.

De Paasgebruiken met de poaskeerls en de jaarlijkse rondgang van de Nachtwacht van Oud op Nieuw vielen deze "grote eer te beurt", zoals directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed het noemde.

Ze benadrukte het belang van het doorgeven van deze oude tradities. "Daar maken wij ons sterk voor. Want zo houd je ze in stand."

Provinciaal gedeputeerde Hester May zei dat tradities een plaats "kleur, eigenheid en identiteit" geven. Ook zij en burgemeester Roel Cazemier onderstreepten het belang om tradities levend te houden. "Dat is bepaald niet vanzelfsprekend en dat is ook de moeilijke kant van het geheel. Maar gelukkig zit dat in Ootmarsum wel goed."