Het subsidiecontract van het Theaterhotel met de gemeente Almelo eindigt volgend jaar. Het theater vreest de gevolgen.

Dat zegt manager Esther Hammink zaterdag tegen Tubantia

De programmering voor het nieuwe theaterseizoen heeft Hammink bijna rond. Het wordt een jubileumjaar voor het Theaterhotel, want in januari 2016 is het een kwart eeuw geleden dat haar ouders de Almelose schouwburg overnamen. 

"Het zou wel eens ons laatste seizoen kunnen worden", vertelt Hammink. Ze moet er niet aan denken dat de gemeente Almelo, die komende jaren fors moet bezuinigen, de subsidiekraan dichtdraait. De manager laat er geen misverstanden over bestaan; dan valt het doek. "Het zou het einde van ons theater betekenen. We moeten nu al vechten om het overeind te houden."

Subsidie

Almelo steekt jaarlijks een half miljoen in het programma van het Theaterhotel. "In andere plaatsen wordt aanzienlijk meer subsidie aan theaters betaald. Minstens het dubbele", weet Hammink.

En: "We krijgen van de gemeente exact hetzelfde bedrag als 25 jaar geleden. Maar alles is natuurlijk wel veel duurder is geworden." Er moet dan ook dik geld bij, vertelt de manager. Het Theaterhotel spendeert ook zelf jaarlijks een half miljoen aan het seizoenprogramma.

Meerwaarde voor Almelo

De honderd voorstellingen trekken ongeveer 50.000 bezoekers per jaar. Het theater, met circa honderd voorstellingen per jaar, heeft volgens haar grote meerwaarde voor Almelo.

"Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat een theater bijdraagt aan de leefbaarheid en het culturele klimaat. Een stad wordt er aantrekkelijker door. Ook om te wonen. Er is ook een behoorlijke economische spin-off; de hele Almelose horeca profiteert van ons theater. Dat geldt ook voor parkeergarages."

Dat laat onverlet dat het gemeentebestuur zich openlijk afvraagt of Almelo het Theaterhotel nog moet subsidiëren. In het kader van de kerntakendiscussie gaat de raad daar voor de zomervakantie over beslissen. Hammink: "Willen we een theater in de stad? Dat is de vraag die de gemeenteraad zich moet stellen."