De burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg, vond het in ieder geval zijn plicht om een poging te doen om de 24-jarige Hansa Aarab uit Hengelo van haar vertrek naar Syrië te weerhouden.

Hij lijkt daarmee een andere benadering te kiezen dan zijn Rotterdamse collega Achmed Aboutaleb en Premier Rutte.

Aboutaleb gaf na de door jihadisten gepleegde aanslagen in Parijs te kennen dat mensen die zich tegen onze vrijheid keren maar het beste kunnen vertrekken.

Premier Rutte zei vorige week in een verkiezingsdebat dat uitgereisde jihadisten beter kunnen sneuvelen dan dat ze ooit terugkeren naar Nederland.

Schelberg: "Iedereen heeft natuurlijk het recht zich niet thuis te voelen in Nederland. Voor het geval deze vrouw alleen maar naar Syrië is vertrokken om daar te gaan wonen: dan nog vind ik het nodig dat wordt geprobeerd haar op andere gedachten te brengen. Er vertrekt een jonge vrouw naar een oorlogsgebied waar de meest afschuwelijke misdaden tegen christenen en ongelovigen worden gepleegd. Het is dan voor haar eigen bestwil dat alles in het werk wordt gesteld om die stap te belemmeren. Het is teleurstellend dat dat geen succes heeft gehad en dat ze weg is." 

Gemeente, politie en het nationale Veiligheidshuis hebben meerdere malen geprobeerd de vrouw tegen te houden.