Milieuorganisatie MOB wil dat een Natuurbeschermingswet-vergunning (NBW) voor pluimveehouderij Erents in Vroomshoop wordt vernietigd. De Raad van State buigt zich er over.

Eind 2012 brandde Erents' stal af en sindsdien is hij bezig met een bouwplan voor een nieuwe stal. MOB dook bovenop de zaak en maakte bezwaar tegen de door de provincie Overijssel verleende NBW-vergunning.

Die was nodig omdat de veehouderij relatief dicht bij het zwaar beschermde Natura 2000-gebied rondom rivier de Vecht ligt.

In principe mag Erents' veebedrijf niet meer verzurende ammoniak uitstoten, omdat daardoor de kwetsbare natuur kan worden aangetast.

Volgens Erents' woordvoerder beschikt de veehouder als sinds jaar en dag over meer dan genoeg ammoniakrechten om 64.000 legkippen te houden. MOB vindt dat die ammoniakrechten na het afbranden van de stal zijn vervallen.

Na de brand zou Erents de kippen in een andere stal hebben gezet en dat zou illegaal zijn. Zijn ammoniakrechten is hij daardoor kwijt, concludeert MOB.

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.