Een indrukwekkend boekwerk met 343 pagina's aan mogelijke bezuinigingen is woensdag verschenen. Maatschappelijke takenverkenning 2016-2019 bevat meerdere voorstellen voor de gemeente Hengelo.

Achter de omschrijving verbergt zich de aanzet voor een miljoenenoperatie. De inhoud bevat een groslijst met 150 concrete bezuinigingsvoorstellen voor de komende jaren.

De ambtenaren kregen de vrije hand van het college van burgemeester en wethouders. "Zonder taboes, op alle beleidsterreinen. Alles moet bespreekbaar zijn", zegt wethouder Mariska ten Heuw van Financiën.

De raadsfracties zullen het boek de komende maanden intensief raadplegen. Want ze zullen heldere en stevige keuzes moeten maken, en dat allemaal nog snel ook.

Speelveld

Om volgend jaar een sluitende begroting te krijgen, moet er 3,6 miljoen euro worden gesnoeid. In 2019 zal dat bedrag zijn opgelopen tot 6,1 miljoen. Bovendien moet er nog anderhalf miljoen beschikbaar komen voor nieuwe plannen.

De ambtenaren hebben de gemeenteraad daartoe een breed 'speelveld' aangeboden. Alle bezuinigingsvoorstellen bij elkaar opgeteld is er voor 68 miljoen euro uit de bus gerold: dat bedrag wordt als maximaal haalbaar beschouwd.

Daarvan is voor volgend jaar 8,7 miljoen aangemerkt als 'realistisch haalbaar'. Keuze genoeg dus, uitgaande van de bezuiniging van 3,6 miljoen euro.