Oud-raadslid Arwin van Garderen, die ruim een half miljoen stal van een begrafenisvereniging, is aan lager wal geraakt.

Hij was een gezien ondernemer. Nu woont hij eenzaam en verlaten bij de daklozenopvang van Humanitas in Almelo, zichtbaar aan lager wal geraakt. De val van Arwin van Garderen is peilloos.

De van fraude verdachte voormalig penningmeester van de Denekampse begrafenisvereniging Helpt Elkander, Arwin van Garderen, komt vrijdag 24 april voor de rechter. Hij moet verschijnen voor de meervoudige kamer van de rechtbank.

Dat de 54-jarige Van Garderen voor drie rechters verantwoording moet afleggen, heeft te maken met de omvang van de fraude. Onderzoek heeft uitgewezen dat Van Garderen als penningmeester in drie jaar tijd een bedrag van 560.000 euro van verschillende rekeningen van de begrafenisvereniging Helpt Elkander naar zijn eigen rekening heeft gesluisd.

Opvang

De oud-Denekamper, die zijn huis is uitgezet omdat hij de huur niet meer betaalde, verblijft sinds begin februari bij Humanitas Onder Dak in Almelo. Daar worden mensen opgevangen die in de zijlijn van de samenleving zijn terechtgekomen maar wel willen werken aan een terugkeer in de samenleving.

Oud-raadslid Van Garderen blijkt vorig jaar opnieuw schulden te hebben gemaakt, toen hij een handel in modeltreinen probeerde te hervatten. De man die hij daarbij dupeerde, duidt hem als "een zielige man en bepaald geen beroepscrimineel".

Schulden

Van Garderen verklaarde vorig jaar dat er niets meer over is van het geld dat hij van Helpt Elkander heeft gestolen. Een groot deel gebruikte hij om de schulden te betalen die voortkwamen uit het faillissement van zijn internetbedrijf IntroWeb.

Nadat hij voor de laatste keer een bedrag van de rekening van Helpt Elkander had overgeboekt, verdween hij met de noorderzon. Dat was begin januari vorig jaar.

Verontruste leden van wie in enkele dagen twee keer contributie was afgeschreven, trokken aan de bel. Van Garderen dook op in het Zwitserse Andermatt. Toen hij daar werd opgespoord, vluchtte hij naar Portugal. Hij werd uiteindelijk herkend, aangehouden en uitgeleverd aan Nederland.