VolkerWessels zag de netto winst over 2014 met een kwart stijgen van 90 naar 121 miljoen euro. De operationele winst groeide met 37 miljoen euro tot 228 miljoen euro en de omzet met 100 miljoen tot 4,5 miljard.

Dat blijkt donderdag uit het financiële rapport van het bouwconcern.

Vooral in de wegenbouw blijft het lastig. "Onze marge in de infrastructuur is gedaald van 4,5 naar 3,9 procent. Dat is te laag", zegt financieel bestuurder Jan van Rooijen. 's Lands één na grootste bouwconcern haalt 75 procent van zijn omzet uit Nederland.

Ook in de woningbouw en projectontwikkeling staan de prijzen onder druk. Bij aanbestedingen voor bouwprojecten zijn prijsverschillen van meer dan 25 procent volgens Van Rooijen geen uitzondering. "Het operationele resultaat van de divisie bouw- en vastgoed Nederland is gestegen van 15 naar 35 miljoen euro."

Dochterbedrijven

De Twentse dochterbedrijven van VolkerWessels zijn volgens Van Rooijen winstgevend. Dan gaat het onder andere om De Mors Bouw en Aveco De Bondt in Rijssen, De Groot Vroomshoop in Vroomshoop, Reinaerdt Deuren in Haaksbergen en ook Goossen Te Pas en Systabo in Enschede.

Van Rooijen: "Van al onze Twentse dochterbedrijven kan worden gezegd dat ze al toeleverancier bijdragen aan ons nieuwe woonconept MorgenWonen." Het gaat hier om een woning, die vrijwel volledig prefab wordt geproduceerd en daardoor 15 procent goedkoper kan worden gebouwd dan op de traditionele manier.

Energie

Het casco wordt in één dag neergezet. Zes dagen later is alles klaar. De energiekosten zijn bij de huur inbegrepen. De energie wordt opgewekt met behulp van een luchtwarmtepomp en zonnepanelen, die aan de achterkant over de volle breedte van het dak liggen.

VolkerWessels realiseerde al 150 van deze energieneutrale prefabwoningen. Dit jaar moet de productie naar 250 woningen en in de toekomst naar duizend per jaar.