Op verzoek van D66 gaan niet één maar twee verkenners aan de slag om aan de hand van de verkiezingsuitslag de mogelijkheden tot samenwerking in een nieuwe regeringscoalitie in kaart te brengen. Het gaat om Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66), maakte Kamervoorzitter Khadija Arib donderdagmiddag bekend.

Normaal gesproken draagt alleen de grootste partij, in dit geval de VVD met een voorlopige prognose 35 zetels, een verkenner voor. Die gaat met alle partijen in gesprek en brengt aan de hand daarvan advies uit aan de Tweede Kamer.

Ditmaal wilde ook D66 graag een verkenner leveren. De sociaal-liberalen hebben een grote overwinning geboekt en zijn met 24 zetels de tweede partij geworden. Daarom vinden zij het passend dat ook zij nauw worden betrokken bij de verkennende gesprekken.

De verkenners gaan spreken met alle lijsttrekkers die zijn gekozen in de Tweede Kamer. Donderdagmiddag sprak Arib al met hen.

Ollongren en Jorritsma hebben even de tijd. De nieuwe Tweede Kamer komt pas op 31 maart voor het eerst samen. Daarna wordt gedebatteerd over het verslag van de verkenners en worden één of meer informateurs aangewezen. De Kamer heeft sinds 2012 het initiatief bij de kabinetsformatie.

Zoals het er nu uitziet komen in de nieuwe Kamer vermoedelijk zeventien partijen.

Arib: 'Verkenners krijgen opdracht om alle fractievoorzitters te spreken'
89
Arib: 'Verkenners krijgen opdracht om alle fractievoorzitters te spreken'

Uitslagenkaart