D66 en VVD vieren feest met de eerste voorlopige uitslagen. Het CDA en de ChristenUnie likken hun wonden, nieuwkomers als Volt en BIJ1 zijn klaar om in de Tweede Kamer een nieuw geluid te laten horen.

Sophie Hermans, campagneleider van de VVD, zegt "ongelooflijk trots" te zijn op de verkiezingsuitslag. De partij was net als vier jaar eerder de grootste en won drie zetels ten opzichte van 2017.

Ook bij D66 was veel vreugde. "Het dak ging eraf", aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Met de kanttekening dat het nog slechts om een exitpoll gaat, noemt hij het een "historische" uitslag. "Onze grootste uitslag ooit."

"Het is zilver met een gouden rand", doelt Sjoerdsma op de hoogstwaarschijnlijke tweede plek na de VVD.

Dolblije Kaag juicht op tafel na winst D66
118
Dolblije Kaag juicht op tafel na winst D66

CDA: 'Dit is minder dan gehoopt'

Bij het CDA waren de gezichten een stuk sipper. "De avond is nog lang, maar het is beduidend minder dan we zelf gehoopt hadden", zei een teleurgestelde campagneleider Raymond Knops.

Ook partijleider Wopke Hoekstra spreekt van een "teleurstellende uitslag. De dingen zijn anders gelopen dan je had gewild." Hij zegt dat de campagne van het CDA geevalueerd gaat worden. "Ook teleurstelling hoort bij het leven."

Klaver: Pijn dat we verliezen

Jesse Klaver, lijsttrekker van GroenLinks, noemt het forse verlies van zijn partij "pijnlijk", maar hij vindt te vroeg een analyse waar het verlies aan te wijten is. Klaver feliciteert D66-leider Sigrid Kaag, die volgens hem "echt een fantastische campagne" heeft gevoerd.

Voor de verkiezingen maakte Klaver meer dan eens duidelijk dat zijn partij deel wilde uitmaken van een volgend kabinet, maar volgens hem ligt het initiatief voor de formatie nu "uitdrukkelijk" bij de VVD en D66.

"Het doet pijn als je verliest, maar bij het politieke leven hoort dat je soms wint en soms verliest", aldus de fractievoorzitter van GroenLinks.

Klaver: 'Ik blijf aan als lijsttrekker van GroenLinks'
99
Klaver: 'Ik blijf aan als lijsttrekker van GroenLinks'

PvdA: We gaan hard aan de slag

PvdA-leider Lilianne Ploumen erkent dat ze op een betere uitslag had gehoopt. Maar "we gaan hard aan de slag voor alle mensen die op ons hebben gestemd. We gaan ons best doen Nederland eerlijker en fatsoenlijker te maken."

Ploumen stelt dat het initiatief voor de formatie niet bij de socialisten ligt. "Ook in de oppositie kunnen we iets doen. Maar we gaan eerst met de koppen bij elkaar in de fractie." De PvdA-leider wil niet speculeren of haar partij het beter had gedaan als Lodewijk Asscher niet was afgetreden vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Marijnissen: Een teleurstelling

Ook bij de ChristenUnie, de vierde partij die deel uitmaakte van het kabinet, heerste geen jubelstemming, al wilde Carola Schouten nog niet al te veel conclusies trekken op basis van de exitpolls. "Laten we eerst zien wat de stem van de kiezer en de uitslag is geweest."

Lilian Marijnissen, lijsttrekker van de SP, noemt het verlies van zes zetels "een teleurstelling". "We hadden op meer gehoopt en misschien ook wel meer verwacht. Nederland heeft gekozen, maar dat is niet voor links geweest", verwijst ze ook naar het verlies van GroenLinks en het gelijk blijven van het aantal zetels van de PvdA.

Marijnissen wijt het verlies onder meer aan de coronacrisis, die volgens haar "een belangrijke factor" is gebleken tijdens de verkiezingen.

Volt, DENK en PvdD reageren op eerste exitpoll
86
Volt, DENK en PvdD reageren op eerste exitpoll

Simons: 'Broodnodig dat BIJ1 in Kamer komt'

Sylvana Simons, lijsttrekker van BIJ1, is blij met de "broodnodige entree" die haar partij volgens de eerste exitpoll van Ipsos maakt in de Tweede Kamer. Ze noemt de rest van de exitpoll wel een "teleurstellende winst voor de huidige status quo".

Zo noemt ze de twee nieuwe zetels voor de VVD "winst voor Ruttes afbraakbeleid". Het verlies van GroenLinks laat volgens Simons wel zien dat er "in ieder geval op links animo is voor nieuwe politiek". GroenLinks verliest volgens de eerste exitpoll zes zetels ten opzichte van 2017.

Laurens Dassen van Volt is blij met de eerste prognoses. De partij zou met meerdere zetels in de Kamer komen. "Voorzichtigheid is geboden, maar het is ontzettend mooi om in de poll terug te komen. We zijn er onwijs trots op dat we de campagne de afgelopen tijd zo hebben vormgegeven zoals we hebben gedaan."