Dit liveblog is gesloten voor de nacht, bedankt voor het lezen.

  • Voorlopige uitslag: VVD lijkt wederom grootste, D66 rukt op
  • Bijna alle stemmen geteld: 99,4 procent
  • Grootste stijgers (op basis van de voorlopige uitslag): FVD (+6), D66 (+4), JA21 (+3), Volt (+3)
  • Grootste verliezers: GroenLinks (-6), SP (-5), CDA (-4), 50PLUS (-3)
  • Opkomst: 79,2 procent
Rotterdam als laatste grote stad klaar met tellen
Rotterdam is als laatste grote stad klaar met tellen van de stemmen. De winnaar: D66 met 16,7 procent van de stemmen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was de VVD de grootste partij in de stad. Nu staat de partij op de tweede plaats met 15,5 procent. De PVV heeft, met 10 procent van de stemmen, de derde plek in de stad.

JA21, de partij van Joost Eerdmans, behaalde in Rotterdam 3,3 procent van de stemmen. Hij was eerder wethouder in Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam. Bij1 van Sylvana Simons haalde in Rotterdam 3,2 procent van de stemmen.

Rotterdam komt als laatste van de vier grote steden met de uitslag, omdat er te weinig stemmentellers waren. Sommige tellers kwamen niet opdagen, anderen hadden klachten en mochten vanwege de coronaregels niet komen.
donderdag 18 maart om 23:13
D66 grootste partij in Leiden, VVD volgt op tweede plek
In het Zuid-Hollandse Leiden is D66 met 23,2 procent van de stemmen de grootste partij geworden. De VVD volgt op de tweede plaats met 15,1 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was D66 ook al de grootste partij van de stad.

GroenLinks (10,8 procent) en de PVV (7,7 procent) leveren beide aandeel in, maar komen net als bij de vorige verkiezingen op de derde en vierde plaats.
donderdag 18 maart om 18:45
Zegevierend D66 telt vanavond duizend nieuwe leden
Bij D66 hebben zich binnen een dag meer dan duizend nieuwe leden aangemeld, na de grote winst tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de partij is het de snelste ledengroei in haar geschiedenis.

Inmiddels is het ledenaantal van D66 de 30.000 gepasseerd. Het oude record van de partij was 28.800, aldus een woordvoerder donderdag.
donderdag 18 maart om 18:35
Nieuwe voorlopige prognose: D66 op 23 zetels, GL op 8, DENK 3
In de nieuwe voorlopige prognose van blijkt dat D66 op 23 zetels uitkomt. Dat is er één minder dan tot nu toe berekend was en vier minder dan de eerste indruk van de exitpoll woensdagavond was.

GroenLinks krijgt er juist weer een zetel bij en komt op acht. DENK gaat van twee naar drie en JA21 gaat terug van vier naar drie. BIJ1 van Sylvana Simons krijgt nu zeker één zetel in de Tweede Kamer.

In deze nieuwe prognose is ruim 98 procent van de stemmen geteld. Leiden en Nissewaard zijn nog niet meegeteld en ook de briefstemmen uit het buitenland nog niet. Daarom kan nog geen definitieve prognose worden gemaakt en kunnen nog enkele wijzigingen ontstaan.

Overigens komt de Kiesraad volgende week vrijdag pas met de officiële uitslag in een openbare zitting.
donderdag 18 maart om 17:05
Jorritsma en Ollongren beginnen maandag verkennende formatiegesprekken
De verkennende gesprekken over de formatie van een nieuw kabinet beginnen maandag. Dat hebben Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) donderdagmiddag gezegd. Eerder op donderdag werden beiden aangesteld als verkenners van een nieuwe coalitie.

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft gevraagd of het verslag van de verkenning op uiterlijk 30 maart ingeleverd kan worden. De dag erna worden de leden van de nieuw gevormde Tweede Kamer geïnstalleerd.

Ollongren, die ook nog demissionair minister van Binnenlandse Zaken is, wilde niet vooruit lopen op een eventueel te vormen coalitie. "Het is nu nog te vroeg om over voorkeurscombinatie's te spreken." Jorritsma sprak wel de hoop uit dat het formatieproces "voor de zomer" is afgerond. "Dat zou de ambitie moeten zijn en dat moet toch ook wel lukken?"
donderdag 18 maart om 14:49
Dit betekenen de verkiezingsuitslagen: vier opvallende conclusies
Wat zijn de belangrijkste conclusies van de Tweede Kamerverkiezingen? Moeten VVD en D66 op zoek naar een stabiele meerderheid in het parlement of is een minderheidskabinet juist de beste optie? En wat betekent de winst van FVD en het verlies van de PVV? NU.nl sprak erover met politicologen Sarah de Lange (UvA) en Joost van Spanje (Royal Holloway-universiteit in Londen). Lees het artikel hier
donderdag 18 maart om 14:31
NOC*NSF juicht verkiezingsuitslag toe: 'Dit biedt veel mogelijkheden'
Sportkoepel NOC*NSF heeft vandaag verheugd gereageerd op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Algemeen directeur Gerard Dielessen is positief over de winst van VVD en de opmars van D66.
 
"Als we ervan uitgaan dat VVD en D66 de nieuwe coalitie gaan vormen, dan biedt dat veel mogelijkheden", aldus Dielessen. "Toevallig zijn dat twee partijen die sport in hun programma hebben staan. Vooral van de VVD weten we dat ze sport heel erg belangrijk vindt. Tenminste, dat hebben hun acties de afgelopen jaren wel aangetoond. Anders zouden ze zich wel anders hebben gedragen."
donderdag 18 maart om 14:30
Vlaardingen en Ermelo gaven verkeerde opkomstpercentages door
De gemeenten Vlaardingen en Ermelo hebben verkeerde opkomstpercentages doorgegeven aan het ANP woensdagavond. In beide gemeenten werd een fors lager percentage stemmers genoteerd dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Vandaag blijkt het om een fout te gaan.

De gemeente Vlaardingen meldde woensdagavond nog een opkomstpercentage van iets meer dan 54 procent, waarmee de Zuid-Hollanders een record van laagste opkomst in heel Nederland hadden. "Dat was alleen de opkomst van woensdag. Daarbij waren zowel de opkomst van maandag en dinsdag, als de briefstemmen niet meegerekend", laat een woordvoerder weten. Uiteindelijk blijkt donderdag dat 73,7 procent van de stemgerechtigde Vlaardingers heeft gestemd. De uitslag van de stemmen is wel goed doorgegeven, zegt de woordvoerder.

In Ermelo werd woensdag een opkomst van 62,7 procent doorgegeven aan ANP. Donderdag is dit aangepast naar 80,2 procent. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze ook in Ermelo per ongeluk alleen het opkomstpercentage van woensdag hebben doorgegeven, in plaats van maandag, dinsdag, de briefstemmen en woensdag samen.
donderdag 18 maart om 14:29
Arib: 'Verkenners krijgen opdracht om alle fractievoorzitters te spreken'
Arib: 'Verkenners krijgen opdracht om alle fractievoorzitters te spreken'
donderdag 18 maart om 14:21
Ollongren en Jorritsma verkenners van nieuwe coalitie
Op verzoek van D66 gaan niet één maar twee verkenners aan de slag om aan de hand van de verkiezingsuitslag de mogelijkheden tot samenwerking in een nieuwe regeringscoalitie in kaart te brengen. Het gaat om Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). 

Normaal gesproken draagt alleen de grootste partij, in dit geval de VVD met een voorlopige prognose 35 zetels, een verkenner voor. Die gaat met alle partijen in gesprek en brengt aan de hand daarvan advies
uit aan de Tweede Kamer. Ditmaal wilde ook D66 graag een verkenner leveren.

De sociaal-liberalen hebben een grote overwinning geboekt en zijn met 24 zetels de tweede partij geworden. Daarom vinden zij het passend dat ook zij nauw worden betrokken bij de verkennende gesprekken.
donderdag 18 maart om 14:06
Eerdmans van JA21: samenwerken met D66 wordt lastig
De lijsttrekker van JA21, Joost Eerdmans, zegt dat hij openstaat voor deelname aan een nieuw kabinet. Het wordt volgens hem wel lastig om samen te werken met D66, omdat de twee partijen op sommige onderwerpen "lijnrecht" tegenover elkaar staan.

JA21 komt volgens de laatste prognose van de verkiezingsdienst van het ANP met drie zetels in de Tweede Kamer. Bovendien heeft de partij al acht zetels in de Eerste Kamer. Dat noemt Eerdmans een "troef" waar volgens hem "erg naar gekeken wordt" bij het onderzoek naar de samenstelling van een nieuw kabinet.

Hij erkent dat JA21 qua standpunten over bijvoorbeeld Europese samenwerking ver afstaat van D66, en vraagt zich daarom af of een samenwerking wel realistisch is.
donderdag 18 maart om 14:04
Opiniepeilers zaten flink naast werkelijke verkiezingsuitslag
Er zaten grote verschillen tussen de verwachtingen van opiniepeilers en de werkelijke verkiezingsuitslag, schrijft het AD donderdag op basis van een analyse. De zwevende kiezers zouden dit jaar het voorspellen een flink moeilijkere klus hebben gemaakt.

Het dagblad vergeleek peilingen van EenVandaag, Kantar/TNS-Nipo, I&O Research en Maurice de Hond. Zij gaven D66 kreeg gemiddeld 18,5 zetels, terwijl de partij van Sigrid Kaag in de voorlopige uitslag op 24 staat. Forum voor Democratie zou daarnaast iets meer dan vijf zetels verdienen, dachten de opiniepeilers.

NU.nl heeft in aanloop van de verkiezingen, en in recente jaren, geen nieuws gebracht op basis van peilingen, omdat het simpelweg niet meer zijn dan momentopnames. Onze hoofdredacteur, Gert-Jaap Hoekman, schreef er een blog over.
donderdag 18 maart om 13:38

Voorzitter Arib praat met lijsttrekkers nieuwe Tweede Kamer
Voorzitter Khadija Arib spreekt momenteel met lijsttrekkers die zijn gekozen in de Tweede Kamer. Na afloop maakt ze vermoedelijk bekend dat er twee verkenners komen, een van de VVD en een van D66. Zij gaan na welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe coalitie.

De verkenners zullen met alle lijsttrekkers praten. Veel partijen hebben al aangegeven dat het initiatief moet liggen bij de VVD en D66, de twee grootste partijen.

De verkenners hebben even de tijd: de nieuwe Kamer komt pas op woensdag 31 maart voor het eerst samen. Daarna wordt gedebatteerd over het verslag van de verkenners en worden een of meer informateurs aangewezen. De Kamer heeft sinds 2012 het initiatief bij de kabinetsformatie.

Welke opties er zijn qua formatie, lees je hier.

donderdag 18 maart om 13:32
Baudet stelt dat partijen niet meer om FVD heen kunnen en wil meeregeren
Thierry Baudet stelt dat overige partijen niet meer om zijn partij Forum van Democratie heen kunnen nadat FVD tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de grootste zetelwinst boekte. FVD won zes extra zetels en staat nu op acht. Volgens Baudet bestaat er een "hele reële mogelijkheid" dat zijn partij plaatsneemt in een nieuwe coalitie.

De FVD-lijsttrekker vindt dat hijzelf het initiatief moet nemen met het vormen van een nieuw kabinet, omdat zijn partij de grootste zetelwinst boekte. "Dit is een fantastische overwinning, we zijn de grootste winnaars. En volgens mij mogen de grootste winnaars altijd het initiatief nemen in de formatie", zegt Baudet donderdag. Hij hoopt samen met de VVD, PVV, SGP en JA21, een partij bestaande uit enkele oud-FVD'ers, een " kabinet over rechts" te creëren.

Hoewel Baudet blij is met de acht zetels voor FVD, had de partij op een enkel moment het gevoel dat er veel meer in zat. "We dachten zelfs dat we 76 zetels gingen halen. Je hoopt natuurlijk altijd op meer." De FVD-lijsttrekker stelt dat het verweer tegen de geldende coronamaatregelen de reden is achter de groei van zijn partij.

Woensdag opende het Openbaar Ministerie (OM) nog een onderzoek naar een manifestatie van Forum voor Democratie in het Westerpark in Amsterdam. De paar honderd aanwezigen hielden geen afstand en dansten en zongen op muziek. "Het was een superfeest", zegt Baudet erover. De lijsttrekker wil een eventuele boete "met alle liefde" betalen.
donderdag 18 maart om 13:17
BBB-lijsttrekker Van der Plas komt in trekker aan bij Binnenhof
BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas is donderdag per trekker afgereisd naar het Binnenhof in Den Haag. Haar partij, de BoerBurgerBeweging, lijkt vrijwel zeker met één zetel in de Kamer te komen. 

Van der Plas wil niet wekelijks met de trekker naar de Kamer, "maar misschien komt het nog wel een keertje voor". Ze was naar eigen zeggen door veel boeren gebeld die haar wel in de trekker een lift wilden geven naar Den Haag. De lijsttrekker stelt "superblij" te zijn met het resultaat voor haar partij. "We hebben twee jaar gewerkt om de stem van het platteland in Den Haag te krijgen. Nu ga ik meepraten over het nieuwe beleid."
donderdag 18 maart om 12:53
Politieke partijen gaven tonnen uit aan online campagnes, maar misten contact
Hoewel politieke partijen deze campagne afzonderlijk tonnen uitgaven aan advertenties op internet, ging het in de nabeschouwing tussen campagneleiders op donderdag maar weinig over digitaal campagnevoeren. De politici misten vooral de mogelijkheid om de kiezers in het echt te zien. "Als er geen corona was geweest, hadden we heel grote bijeenkomsten gehad", zei Sjoerd Sjoerdsma van D66.

Van half december tot en met vorige week gaven partijen volgens rapporten van Facebook en Google gezamenlijk ruim 2,3 miljoen euro uit aan online advertenties. Hierbij is alleen gekeken naar de partijen die volgens de laatste Peilingwijzer in het gunstigste geval kans maakten op een zetel.

Die miljoenen bleven onbesproken tijdens het gesprek tussen campagneleiders in Nieuwspoort. De SP moet het traditioneel hebben van een campagne van deur tot deur, aldus SP-campagneleider Maarten Hijink. Dat kon nu niet. Campagneleider Wijnand Duyvendak van GroenLinks vond het wel moeilijk dat zijn partij, die de vorige verkiezingen grote bijeenkomsten organiseerde, "geen contact" kon maken. "Een beetje online, daar gebeurde best veel", zegt hij. Online is volgens hem erg belangrijk, maar als je het niet kunt combineren met een offline campagne, blijf je volgens Duyvendak ergens steken.
donderdag 18 maart om 12:47
Felicitaties voor zijn fractie van VVD-leider Mark Rutte
VVD-leider Mark Rutte heeft vandaag zijn nieuwe fractie gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning van de partij. Als enige partij kwam de VVD niet bijeen in het Tweede Kamer-gebouw. Hij kreeg een digitaal applaus in een bijeenkomst op Zoom.

"Er staat ons nu heel veel te doen", hield Rutte zijn fractiegenoten voor. Hij doelde op plannen om na de coronacrisis "het land van het slot te halen": bedrijven en ziekenhuizen moeten weer snel kunnen opstarten, er moet naar de schuldenpositie van bedrijven worden gekeken en achterstallige zorg moet worden ingehaald.
donderdag 18 maart om 12:14
Wachten is op de laatste zestien gemeenten
Zestien Nederlandse gemeenten zijn donderdag rond 13.00 uur nog altijd druk bezig om de stemmen te tellen. 336 gemeenten hebben al voorlopige uitkomsten van de Tweede Kamerverkiezingen gemeld aan de ANP Verkiezingsdienst. Ze zijn goed voor 91,5 procent van de stemmen. Van de zestien nog ontbrekende gemeenten is Rotterdam de grootste.

Naast de Nederlandse gemeenten is het wachten ook nog op de drie bijzondere gemeenten in het Caribisch gebied, Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, en op de telling van de briefstemmen van Nederlanders die vanuit het buitenland hebben gestemd.
donderdag 18 maart om 12:04
Telling Rotterdam vertraagd door ontbrekende vrijwilligers
In Rotterdam is het tellen van de stemmen vertraagd doordat een aantal vrijwilligers hun dienst misten. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving van het AD. "Sommige mensen kwamen niet opdagen, anderen meldden zich netjes af met klachten waardoor ze niet mochten komen."

De gemeente had erop aangestuurd dat mensen niet zouden komen wanneer ze bijvoorbeeld verkoudheidsklachten hadden. "We hebben een reservelijst aangehouden van zo'n 25 procent op het aantal ingeroosterde mensen." De woordvoerder benadrukt dat er bij dit soort grote projecten verschillende functies zijn, zoals een host of tellers. "Het kan zijn dat er voor de tellers voor bepaalde, latere diensten, minder reserve was. Dan moet je met een kleinere ploeg aan de slag."

Overigens had de gemeente wel ingecalculeerd dat er vertraging zou ontstaan bij het tellen. "Op 66 stembureaus konden we niet tellen, daar was het niet groot genoeg." De stembiljetten van die bureaus werden daarom naar Ahoy verplaatst. "Rotterdam is een grote stad, dus soms duurt het vervoer een uur, met het verzamelen en uitladen erbij, voordat je het telproces kunt beginnen."
donderdag 18 maart om 11:26
CDA-leider Hoekstra mag aanblijven na verlies, Omtzigt langer afwezig
Wopke Hoekstra kan ondanks het forse zetelverlies aanblijven als leider van het CDA. Pieter Omtzigt, de nummer twee van de kandidatenlijst van de partij, heeft meer tijd nodig om te herstellen. Lees hier meer.
donderdag 18 maart om 11:25
Meeregeren ligt volgens verliezend SP-leider Marijnissen niet voor de hand
SP-leider Lilian Marijnissen zegt dat er met haar partij "altijd te praten" valt, maar dat deelname aan een kabinet nu niet voor de hand ligt. "De uitslag geeft er geen aanleiding toe", aldus Marijnissen. Lees hier meer.
donderdag 18 maart om 10:49
Het formeren kan beginnen: deze coalities zijn mogelijk
Het formeren kan beginnen: deze coalities zijn mogelijk
donderdag 18 maart om 09:52
Rotterdam hervat het tellen
De gemeente Rotterdam is weer begonnen met het tellen van de stemmen in Ahoy. De havenstad heeft als enige van de vier grote steden nog geen voorlopige uitslag doorgegeven aan het ANP.

Afgelopen nacht werd het tellen van de stemmen stilgelegd nadat 62 procent was geteld. Volgens de woordvoerder kon toen nog geen betrouwbare tussenstand worden gedeeld.

Vanmorgen hebben zich diverse vrijwilligers in Ahoy gemeld om het tellen te hervatten. De stemmen van in totaal tien bureaus moeten nog worden geteld. Dat gebeurt in een afgesloten ruimte in Ahoy. Een woordvoerder van de gemeente hoopt dat de uitslag er aan het einde van de ochtend is. "In een hoopvol scenario weten we aan het einde van de ochtend de uitslag, en in een realistisch scenario in de loop van de middag", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Rotterdam telde ruim 400 stembureaus, waarvan er 66 kleiner waren dan 60 vierkante meter. De stemmen van die 66 bureaus moesten in Ahoy geteld worden om voldoende afstand te kunnen houden. Jongeren die zich online hadden aangemeld, werden in groepjes ingezet om de stembureauleden te helpen.
donderdag 18 maart om 09:35
Apeldoorn representatiefste gemeente, Urk wijkt het meest af
Apeldoorn is de meest 'gemiddelde' gemeente tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent dat de uitslag in de Gelderse stad het meest overeenkomt met de landelijke prognose.

Net als in de voorlopige landelijke uitslag is de VVD in Apeldoorn de grootste partij, gevolgd door D66 en de PVV.

De minst representatieve gemeente is Urk. Meer dan de helft van de stemmen (54,4 procent) ging naar de SGP, gevolgd door de PVV (13,8 procent) en Forum voor Democratie (9,5 procent).

Nog niet alle gemeenten hebben hun uitslag doorgegeven aan persbureau ANP. Op dit moment wordt nog in 25 van de 356 gemeenten geteld.
donderdag 18 maart om 09:15
Villadorpen stemmen minder VVD
De VVD blijft de grootste partij van Nederland, maar uitgerekend in de oude basis van de partij daalde het aantal stemmen. VVD verloor vooral terrein in lommerrijke villadorpen als Laren, Wassenaar, Heemstede, Bloemendaal en Rozendaal.

In Laren had de VVD in 2012 nog een absolute meerderheid met 54,5 procent van de stemmen. Bij deze verkiezingen haalde de VVD 39,5 procent binnen. In dezelfde periode groeide D66 van 9,7 naar 17,3 procent. Dezelfde trend is waarneembaar in Wassenaar.
donderdag 18 maart om 09:14
PVV niet langer de grootste partij in Limburg
De PVV is niet langer de partij met de meeste stemmen in Limburg. De VVD heeft meer stemmen gekregen in de thuisprovincie van PVV-leider Geert Wilders en prominente partijgenoten als Lilian Helder en Dion Graus.

De VVD kreeg de steun van 21 procent van de Limburgse kiezers. Vier jaar geleden eindigde de partij op 17,9 procent. De PVV zakte van 19,5 procent naar 17 procent. De SP verloor veel terrein en D66 won licht.
donderdag 18 maart om 07:48
BIJ1 tóch in de Kamer, met één zetel
BIJ1, dat nog niet in de Tweede Kamer zat, bemachtigt alsnog een zetel volgens de nieuwe voorlopige prognose van het ANP. Die is gebaseerd op 88 procent van de stemmen.

Vier jaar geleden slaagde de partij van Sylvana Simons er niet in een zetel te veroveren bij de verkiezingen, toen nog onder de naam Artikel 1. De partij is wel al onderdeel van de Amsterdamse gemeenteraad. Volgens eerdere prognoses van het ANP zou BIJ1 op nul zetels uitkomen.
donderdag 18 maart om 07:39
VVD nipt groter dan D66 in Eindhoven
Ook in Eindhoven zijn alle stemmen geteld. De VVD is daar met 19,7 procent van de stemmen de grootste partij, op de voet gevolgd door D66 (19,0 procent). Beide partijen zijn iets gegroeid ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

De PVV kreeg dit keer 9,4 procent van de stemmen, 3 procentpunt minder dan vier jaar geleden (12,4 procent). Ook GroenLinks krimpt hier, maar niet zo sterk als landelijk. De partij kon in 2017 nog op 12 procent van de stemmen rekenen, dit jaar ligt dat percentage op 7,5. De opkomst lag dit jaar op 75 procent, 3 procentpunt lager dan vier jaar geleden.
donderdag 18 maart om 07:23
Baudet zou te moe zijn geweest voor reactie op uitslag
Thierry Baudet was woensdagavond te moe om op de verwachte verkiezingsuitslag te reageren, zegt Forum voor Democratie-kandidaat Hans Smolders. De exitpolls voorspelden een klinkende overwinning voor de rechtse partij, die van twee naar acht zetels zou groeien, maar partijleider Baudet was nergens te vinden. "Thierry Baudet was gewoon dood- en doodop", verklaart Smolders in Goedemorgen Nederland.

"Hij heeft echt twintig uur per dag gewerkt de afgelopen weken. Dat is de werkelijke reden waarom hij er gisteren gewoon niet was", aldus Smolders.
donderdag 18 maart om 07:07
PvdA groeit in Limburg, maar blijft landelijk gelijk
De PvdA kruipt nog niet uit het dal waarin het vier jaar geleden is beland. Toen zakte de partij van 38 naar 9 zetels, het slechtste resultaat ooit. Ook de komende vier jaar lijkt de partij negen Kamerleden te hebben.

Alleen in Limburg boekt de partij successen, zoals in de geboorteplaats van lijsttrekker Lilianne Ploumen, Maastricht. Daar stijgt de PvdA van de zevende plek naar de vierde plek, met bijna 10 procent van de stemmen. Ook in andere Limburgse gemeenten, zoals Stein, Meerssen en Simpelveld, groeit de PvdA.

Onder de laatste ongeveer vijftig gemeenten die hun uitslagen nog moeten doorgeven, zijn veel VVD-bolwerken. De kans is dus klein dat de PvdA nog meer zetels haalt.
donderdag 18 maart om 05:25
Podcast: 'Coronaplan VVD ligt al klaar, maar D66 lijkt niet te willen happen'
Nederland heeft gestemd: de VVD is de grootste partij en D66 heeft flink gewonnen ten opzichte van de vorige verkiezingen en komt als tweede uit de bus. Het ligt daardoor voor de hand dat deze partijen gaan onderhandelen over een coalitie. Maar hoe gaat dat formatieproces eruitzien? En wie heeft de beste papieren? We vragen het in de Dit wordt het nieuws-podcast aan politiek verslaggever Edo van der Goot.
donderdag 18 maart om 04:39
Vlaardingen heeft laagste opkomst: slechts 54 procent van inwoners stemde
Nergens in Nederland was de opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen zo laag als in Vlaardingen. In de Zuid-Hollandse gemeente heeft maar 54,4 procent van alle inwoners gestemd. Vier jaar geleden stemde ongeveer 80 procent van de mensen, vergelijkbaar met de landelijke opkomst.

De VVD bleef de grootste partij in Vlaardingen. De PVV werd opnieuw de tweede partij in de gemeente, maar de voorsprong op D66 is aanzienlijk kleiner geworden. De vierde partij in de gemeente is DENK, dat 7 procent van de stemmen kreeg, meer dan Forum voor Democratie.

Ook in Ermelo daalde de opkomst hard. Vier jaar geleden stemde 84 procent van de inwoners, nu 62,7 procent. In Ommen zakte de opkomst van bijna 87 procent naar iets meer dan 68 procent.
donderdag 18 maart om 04:36
D66 haalt GroenLinks in als grootste partij in Nijmegen, VVD tweede
D66 is in Nijmegen met 23,2 procent van de stemmen de grootste partij geworden. De VVD is met 14,2 procent de nummer twee. D66 stoot GroenLinks van de troon. Die partij was bij de vorige verkiezingen nog de grootste in de Gelderse stad. GroenLinks moet echter fors inleveren en komt met 13,3 procent van de stemmen op de derde plek terecht.
donderdag 18 maart om 03:35
VVD blijft de grootste in Almere, D66 schiet langs PVV
De VVD heeft de koppositie in Almere verder versterkt. De partij van demissionair premier Mark Rutte boekte een kleine winst en kwam uit op 21,9 procent van de stemmen. D66 nam met een score van 14,4 procent de tweede positie over van de PVV, die 3 procentpunten verloor en uitkwam op 12 procent.

Ook in Almere verloren de SP en GroenLinks fors. De linkse partijen werden voorbijgestreefd door Forum voor Democratie, dat met 6,5 procent nu de vierde partij in die stad is.
donderdag 18 maart om 02:59
BIJ1 van Sylvana Simons toch niet in Kamer volgens voorlopige uitslag
BIJ1, de partij van Sylvana Simons, bemachtigt vermoedelijk toch geen zetel in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP. Volgens exitpolls van Ipsos, die onderzoek deed voor de NOS, kon de partij wel op een zetel rekenen. Ipsos hanteerde een foutmarge van twee zetels.

De voorlopige prognose is gebaseerd op 63 procent van de stemmen. De stad Rotterdam is hierin nog niet meegenomen; Amsterdam, Utrecht en Den Haag wél, nadat het grootste deel van de stemmen geteld was.

BIJ1 zet zich in voor "radicale gelijkwaardigheid". Simons, lang bekend als presentatrice, sloot zich eerst aan bij DENK. Na onenigheid richtte ze haar eigen partij op, die toen nog Artikel 1 heette. In 2017 haalde ook die partij geen zetels tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
donderdag 18 maart om 02:09
D66 wint van VVD in Haarlem
In Haarlem is D66 de grootste partij geworden, met 22,6 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was dat nog 17,9 procent. De partij van Sigrid Kaag gaat daarmee de VVD voorbij en is nu de grootste partij in de Noord-Hollandse gemeente. De VVD daalde van 19,1 procent naar 17,5 procent.

De derde partij is GroenLinks, ook al zakte die flink: van 15,7 procent naar 9,3 procent van de stemmen. De PVV is met 7,4 procent de vierde partij in de hoofdstad van Noord-Holland. In 2017 kreeg die partij nog 9,3 procent. Forum voor Democratie stijgt van 1,7 procent naar 3,8 procent.
donderdag 18 maart om 01:55
VVD de grootste partij in Den Haag, D66 tweede
Nu 74 procent van de stemmen is geteld in de gemeente Den Haag, gaat de VVD daar aan kop met 20,1 procent van de stemmen. D66 volgt op 17,2 procent, de PVV krijgt 11,1 procent.

GroenLinks (6,5 procent), SP (4,2 procent) en Partij van de Arbeid (5,4 procent) verliezen alle drie terrein. Volt en Forum voor Democratie winnen juist.
donderdag 18 maart om 01:48
VVD blijft grootste partij in Tilburg, D66 is de tweede partij
De VVD is opnieuw de grootste partij geworden in Tilburg. D66 bleef de tweede partij: het verschil is ongeveer gehalveerd.

Vier jaar geleden kreeg de VVD 20,1 procent van de Tilburgse stemmen en D66 14,8. Nu stemde 21,5 procent van de Tilburgers op de VVD en 18 procent op D66.

De PVV zakte van 13,6 naar 10,3 procent. Ook GroenLinks en SP verloren terrein. Forum voor Democratie steeg van 1,6 procent naar 5,5 procent. Volt kreeg 3,1 procent van de stemmen in de studentenstad.
donderdag 18 maart om 01:45
VVD het grootst in Zoetermeer, PVV levert in
Ook in Zoetermeer is de uitslag redelijk gelijk aan de landelijke uitslag. De VVD is met bijna een kwart van de stemmen het grootst, gevolgd door D66 (14,7 procent) en de PVV (12,8 procent). D66 is met 2,6 procent gestegen en de PVV heeft in de Zuid-Hollandse plaats juist ingeleverd. Vier jaar geleden behaalde de partij van Geert Wilders nog 16,1 procent van de stemmen.

Van de nieuwkomers kreeg JA21 de meeste steun van kiezers. In totaal stemden 2.156 mensen op de partij.
donderdag 18 maart om 01:36
VVD op één in Den Haag, D66 tweede en PVV derde
Na 74 procent van de stemmen geteld in de gemeente Den Haag gaat de VVD op kop met 20,1 procent van de stemmen. D66 volgt op 17,2 procent, de PVV krijgt 11,1 procent.

GroenLinks (6,5 procent), SP (4,2 procent) en Partij van de Arbeid (5,4 procent) verliezen alledrie terrein. Volt en Forum voor Democratie winnen juist.
donderdag 18 maart om 01:34
VVD grootste in Den Bosch, D66 tweede
Net als vier jaar geleden is in Den Bosch de VVD de grootste partij. Tijdens de vorige verkiezingen kreeg de partij 22,8 procent van de stemmen, nu is dat 23,7 procent. Evenals in de landelijke uitslag is D66 in de Brabantse stad de nummer twee. De partij van Sigrid Kaag kreeg 18,6 procent van de stemmen. Dat is 4,4 procent meer dan vier jaar terug.

Derde partij in Den Bosch is de PVV met 12 procent en vierde is de SP (7,2 procent).