TVM 2010-2011

Voorbeschouwing

Het schaatsseizoen gaat begin november van start met de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Thialf. NUsport neemt de komende week de ploegen en de schaatsers de maat. Vandaag: TVM.

De sterrenformatie van coach Gerard Kemkers, kopvrouw Ireen Wüst en kopman Sven Kramer heeft de laatste twee jaar wat van haar glans verloren. Kramer (goud op de 5000 meter, brons op achtervolging) en Wüst (goud 1500) boekten Olympisch succes, maar er was op véél meer gerekend.

Het sportmoment van het jaar, de dramatische baanwissel van Kramer op aanwijzing van Kemkers, heeft vooral de coach geen goed gedaan. Groots was het gebaar van Kramer om met de coach verder te gaan, maar er zal komend seizoen met de nodige scepsis naar Kemkers worden gekeken. Dat Bart Veldkamp als extra trainer is aangetrokken, zal zijn gezag geen goed doen.

Bij de dames vertrokken Paulien van Deutekom, Renate Groenewold en Marrit Leenstra. Wüst kreeg slechts gezelschap van Jorien Voorhuis, de fletse nummer tien op de 5000 meter in Vancouver, dus het zwaartepunt van TVM is nog verder verlegd naar de mannen (lees: Kramer). Boven Wüst hangt overigens nog een vraagteken na een recente operatie aan haar eierstokken.

Carl Verheijen, Koen Verweij en Erben Wennemars werden vervangen door 1500 meter specialisten Simon Kuipers en Remco Olde-Heuvel en de jonge allrounder Jan Blokhuijsen. Ook Kramers' trouwe adjudant Wouter Olde Heuvel is er nog. Vlak voor aanvang van het seizoen zullen ze het zonder hun blikvanger moeten doen.

Kramer neemt langer de tijd om op niveau terug te komen, de Spartaanse trainingen en de jarenlange druk om te presteren hebben hun tol geëist. Of de andere mannen met die druk kunnen omgaan, valt te bezien.

We zien in Blokhuijsen in ieder geval een kandidaat voor langere afstanden en allroundtitels, Kuipers is altijd een gevaarlijke jongen op de middenafstanden en medaillekandidaat voor het WK sprint en als Wouter Olde-Heuvel zijn niveau van voor de knieblessure haalt, geldt voor hem hetzelfde als voor Blokhuijsen.

Nieuw bij de ploeg

Jorien Voorhuis (van VPZ), Jan Blokhuijsen (van VPZ), Remco Olde Heuvel (van VPZ), Simon Kuipers (van Control) en Bart Veldkamp (trainer).

Weg bij de ploeg

Koen Verweij (naar Hofmeier), Paulien van Deutekom (naar Control), Marrit Leenstra (naar Hofmeier), Carl Verheijen (gestopt), Erben Wennemars (gestopt) en Renate Groenewold (gestopt).

Selectie

Ireen Wüst
Jorien Voorhuis
Jan Blokhuijsen
Remco Olde Heuvel
Simon Kuipers
Sven Kramer
Wouter Olde Heuvel

Trainers

Gerard Kemkers
Bart Veldkamp
Geert Kuiper

Website: www.tvmschaats.tv

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning