ZUTPHEN - Turnster Wyomi Masela is er maandag niet in geslaagd via een kort geding deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Masela was aanvankelijk aangewezen door gymnastiekbond KNGU, maar dat besluit werd teruggedraaid nadat haar concurrente Céline van Gerner met succes naar de rechter was gestapt.

Nadat de bond Van Gerner halverwege juni voordroeg voor Londen, spande Masela een kort geding aan.

Rechter Dirk Vergunst oordeelde maandag in Zutphen dat het weliswaar 'zuur' was dat Masela eerder had gedacht zeker te zijn van deelname, maar dat de regels uiteindelijk correct zijn toegepast.

Allerergste

''Hier heb ik het afgelopen jaar alles voor opzij gezet. Voor een sporter die zich voorbereidt op de Olympische Spelen is uitsluiting van dit toernooi het allerergste dat je kan overkomen'', reageerde de turnster die reserve blijft achter Van Gerner. ''De teleurstelling is erg groot.''

''Na de Spelen wil ik graag in overleg met NOC*NSF en de KNGU om te bekijken op welke manier ik me - met hun steun - het beste op de volgende Spelen in Rio kan gaan voorbereiden. Ik wens Céline alle succes in Londen en hoop dat ze daar goed presteert.''

Nadat Masela en Epke Zonderland in februari waren voorgedragen vochten hun concurrenten - respectievelijk Van Gerner en Jeffrey Wammes - dat besluit aan.

Beiden beriepen zich erop dat in de kwalificatieprocedure van sportkoepel NOC*NSF nog wedstrijden stonden vermeld in mei en juni.

Medaillekansen

De rechter gaf hen gelijk, waarna de KNGU pas in juni opnieuw een keuze op basis van medaillekansen mocht maken.

Masela stelde tevergeefs dat ze na haar aanwijzing haar training dermate had aangepast dat ze in die latere wedstrijden niet optimaal kon presteren.

Ook voerde haar advocaat Jellinghaus aan dat de KNGU in feite tijdens de procedure de 'spelregels' heeft veranderd door plots alsnog belang te hechten aan wedstrijden in Brussel (EK), Maribor en Gent. Die laatste wedstrijd miste Masela ook nog door een blessure.

De KNGU, vertegenwoordigd door topsportmanager Hans Gootjes, voerde bij monde van de advocaat aan dat zij slechts heeft uitgevoerd wat haar eerder door de rechter is opgedragen.

Verkeerde been

In de hernieuwde afweging kwam de bond tot de conclusie dat de kansen voor Van Gerner - op twee toestellen bovendien - hoger mogen worden aangeslagen dan die van Masela.

De rechter had alle begrip voor de onvrede bij Masela. ''Je mist nu misschien het hoogtepunt van je carrière. Je bent op het verkeerde been gezet, maar ik ben gebonden aan de regels van NOC*NSF en de KNGU.''