TURIJN - Kunstrijdsters Sasha Cohen en Irina Slutskaya hebben het dinsdagavond in Turijn bij de Olympische Spelen bij de korte kür zeer spannend gemaakt. De Amerikaanse kampioene Cohen won de korte kür met 66,73 punten, terwijl de Russische wereldkampioene met 66,70 nauwelijks achterbleef.

De Japanse Shizuka Arakawa had eveneens een hoge score, met 66,02 werd zij derde. De beste 24 kunstrijdsters bepalen donderdag in de vrije kür de medaillevolgorde.

Slutskaya

Titelfavoriete Slutskaya (27) won alles wat er te winnen viel, behalve olympisch goud. Europese titels, zeven in getal, beginnen te vervelen. Aan de top van de wereld stond ze ook al twee keer. Maar de inwoonster van Moskou wil nu op de top van de olympus geraken. Daartoe zette ze dinsdag een eerste stap, maar de 21-jarige Cohen zou haar wel eens te snel af kunnen zijn.

De Amerikaanse haalde de afgelopen twee jaar zilver op het WK, aan de erelijst van Slutskaya kan ze nog volstrekt niet tippen. Een meer ongelegen moment om haar voorbij te streven dan nu zal voor de Russin echter niet voorstelbaar zijn.

Kunstrijgoud

Sloetskaja kan en moet donderdag de eerste Russische vrouw worden die solo naar olympisch kunstrijgoud schaatst. Bij de mannen (Plushenko) en het paarrijden (Totmianina/Marinin) waren er al Russische titels. Slutskaya slaagde er vier jaar geleden in Salt Lake City niet in te winnen, hoewel veel kenners haar toen wel de beste vonden. De Amerikaanse verrassing Sarah Hughes kreeg op eigen grondgebied echter de voorkeur van de jury.

De titelverdedigster is er dit jaar niet bij. Wel haar zus Emily, die plotseling moest invliegen om de geblesseerde ster Michelle Kwan te vervangen. Uitgerekend de 17-jarige Emily bezorgde Sloetskaja eerder in de week als een soort koerier vanuit de VS het flamencokostuum waarmee de Russin donderdag haar titel hoopt op te halen. Als dat lukt, zou dat vier jaar na Salt Lake City en het goud van Sarah een mooie symbolische hulp van de familie Hughes zijn. Het is voor Slutskaya te hopen dat een andere Amerikaanse haar dag niet bederft.