TURIJN - De Italiaanse politie heeft maandagavond opnieuw een inval gedaan bij de Oostenrijkers. Er werd gezocht naar bewijs voor doping, dit keer bij de langlaufers in Pragelato. Dat bevestigde de politie dinsdag. In Oostenrijk is dinsdagochtend de omstreden skicoach Walter Mayer door een onderzoeksrechter gehoord.

De onderkomens van de atleten en hun coaches werden 's avonds vanaf omstreeks acht uur gedurende twee à drie uur onderzocht, zei Otto Jung, coach van langlaufer Martin Stockinger. De Oostenrijkse ski-official Markus Gandler noemde de actie een schandaal.

Medische apparatuur

De politie verklaarde dat het huis waar de omstreden ex-coach Walter Mayer verbleef, is onderzocht. Daar zou, zo bevestigde een bron later, "medische apparatuur" zijn aangetroffen die nuttig kan zijn in de bewijsvoering omtrent mogelijke overtreding van de dopingwetgeving. Het materiaal wordt nader onderzocht. Volgens Gandler zou in de onderkomens van de coaches niets zijn gevonden.

In het Oostenrijkse kamp viel dinsdag tevens te beluisteren dat twee coaches zondag de Spelen hebben verlaten en naar huis zijn gegaan. Het zou gaan om Emil Hoch en Roland Diethart.

De eerste zoektocht bij de Oostenrijkers, naar aanleiding van Mayers aanwezigheid in het Oostenrijkse kwartier ondanks een schorsing, werd zaterdag verricht.

Onderzoeksrechter

Walter Mayer is dinsdag in Oostenrijk verhoord door een onderzoeksrechter. "Hij is verhoord en heeft alle aan hem opgelegde overtredingen bekend", meldde een woordvoerder van de correctionele rechtbank van Klagenfurt.

Mayer (48) had een politiecontrole ontdoken en was daarbij bovendien in botsing gekomen met een politieauto. Dat gebeurde nadat hij zondag op stel en sprong Italië had verlaten wegens de ophef die daar rond hem is ontstaan. Na zijn verhoor is Mayer teruggekeerd naar het psychiatrisch ziekenhuis in Klagenfurt, waar hij sinds maandag verblijft.