CESANA PARIOL - Een grote stomme fout. Zo karakteriseerde Ilse Broeders haar optreden als pilote tijdens de volkomen uit de hand gelopen eerste run tijdens het olympisch bobtoernooi voor de vrouwen. De Brabantse zei het met een brok in haar keel en rode ogen. Naast haar stond Jeannette Pennings, de remster die de klappen achterin de bob opving. "Ik heb niet goed gereageerd toen we te laag in bocht veertien arriveerden", zei Broeders over de zware crash.

Het Nederlandse duo ging in de tweede afdaling niet meer van start. Niet omdat ze angst hadden. "We waren zo geëmotioneerd. We wilden wel starten, maar waren zelf niet in staat een beslissing te nemen. Het was niet verstandig opnieuw te starten", gaf de pilote aan.

Pennings hield een beurs schouderblad aan de tuimeling in het ijskanaal over. "Ik zit nog in een roes. Op het moment dat je gaat rollen is het een kwestie van overleven", keek de remster terug op de lange glij- en rolpartij richting de finish. "Als sporter wil je daarna direct weer naar beneden. Maar na zo'n val kan je zelf zo'n beslissing niet meer nemen."

De combinatie mag dinsdag niet meer van start gaan in de derde en vierde run.