De Oostenrijkse politie heeft de omstreden biatloncoach Walter Mayer (48) maandag vrijgelaten, aldus de Oostenrijkse radio. Hij is wel aangeklaagd, voor verkeersovertredingen, het ontvluchten van een politiecontrole en het weigeren van een blaastest.

Mayer werd zondagavond in Oostenrijk gearresteerd, nadat hij op de vlucht was geslagen voor de politie. De komst van Mayer naar Turijn was de aanleiding voor de inval, zaterdag, van de Italiaanse politie in het kamp van de Oostenrijkse skilopers en biatleten bij de Olympische Winterspelen in Turijn. Hij was in de nabijheid van de sporters gezien ondanks een schorsing tot 2010 wegens manipulatie met bloeddope. Hij wordt ervan verdacht de Italiaanse dopingwet te hebben overtreden. De Oostenrijkse skifederatie heeft hem zondagavond op staande voet ontslagen.

Negatieve invloed

In Mayers vaderland wordt gevreesd dat de affaire een negatieve invloed heeft op de kansen van de Oostenrijkse stad Salzburg om de Winterspelen van 2014 te organiseren. De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel heeft later maandag een ontmoeting met IOC-voorzitter Rogge om de kandidatuur te bespreken. Hoogstwaarschijnlijk komt de zaak-Mayer bij dat overleg ook op de agenda.

De twee Oostenrijkse biatleten die zondagavond zonder melding opeens verdwenen uit het nationale olympische onderkomen, riskeren een schorsing voor Vancouver 2010. Heinz Jungwirth, secretaris-generaal van het nationale olympisch comité, zei maandag dat de verdwijning van Wolfgang Perner en Wolfgang Rottmann volgende week wordt besproken. De twee keerden zondag spoorslags terug naar Oostenrijk.

Uitsluiting

"Blijkbaar vinden ze het dus niet zo interessant om mee te doen aan de Winterspelen", zei Jungwirth cynisch. "Volgende week bespreken we welke disciplinaire sanctie passend is. Een mogelijke maatregel is uitsluiting van Vancouver 2010."