CESANA PARIOL - Arend Glas en Sybren Jansma zijn bij de Olympische Winterspelen als negentiende geëindigd in de strijd bij de tweemansbob. De Nederlanders slaagden er zondag in Cesana Pariol nog in tijdens de vierde en laatste run een plaatsje in het eindklassement te klimmen. Een redelijke klassering had Glas zaterdag al in de eerste run verspeeld door zijn bob even dwars door het ijskanaal te laten gaan.

De olympische titel was zondag voor de Duitse piloot Andre Lange en diens remmer Kevin Kuske. In een hevige sneeuwbui hielden zij het Canadese tweetal Pierre Lueders en Lascelles Brown 0,21 seconde achter zich. Het brons was voor de Zwitserse combinatie Martin Annen/Beat Hefti. Zij gaven 35-honderdste over vier runs toe. Voor Lange was het zijn tweede olympische titel. Vier jaar geleden in Salt Lake City veroverde de Duitser, viervoudig wereldkampioen, olympisch goud in de viermansbob.

Openingsdag

Glas was zondag zijn slechte openingsdag snel vergeten. Ondanks de moeilijke omstandigheden - aangerukte hulptroepen deden hun best de als gevaarlijke betitelde baan tussen de afdalingen door sneeuwvrij te maken - werkte hij twee zeer redelijke runs af. In de derde afdaling stelde hij met de veertiende tijd zijn deelname aan de afsluitende run veilig. Daarvoor moest hij bij de beste twintig na drie races eindigen. Dat lukte precies. Glas en Jansma zetten in de laatste race de zeventiende tijd neer.

Starttijden

Met name de starttijden gaven de Fries wat zelfvertrouwen voor de viermansbob die aan het eind van de tweede week van de Winterspelen wordt afgewerkt. Met 4,88 en 4,85 seconden was het Nederlandse duo op zes combinaties na de snelste. "Onder deze omstandigheden is dat fantastisch. We hebben er in de zomer op de startbaan in Harderwijk veel tijd en aandacht aan besteed. Dat heeft wel degelijk wat opgeleverd", meende Glas.

Sneeuw

"Van de sneeuw hadden we onderweg niet veel last. Het was geen natte sneeuw. Het waait snel het vizier af." Het mooiste moment van zijn twee dagen bobben zat aan het slot van de vierde run. Glas moest als nummer twintig van het klassement als eerste naar beneden. "Dan zie je je naam tussen de olympische ringen even als nummer één staan. Prachtig."