PRAGELATO - De Italiaanse skilopers hebben zondag tijdens de Olympische Winterspelen goud gewonnen op de 4 x 10 kilometer estafette. Onder luide toejuichingen versloegen de "thuisskiërs" Duitsland en Zweden. Italië had ruim vijftien seconden voorsprong op de Duitsers. Het verschil tussen zilver en brons bedroeg slechts drietiende seconde.

Het Franse team diende na de race een protest in bij de jury. Bij de laatste aflossing zouden de Fransen gehinderd zijn door een Zweedse skiloper. Frankrijk eindigde als vierde, ruim twintig seconden achter de bronzen Zweden.

Cottrer

De zege van de Italianen was vooral te danken aan de derde skiloper, Piller Cottrer, slotskiër Zorzi hoefde alleen maar te continueren en kon al ruim voor de finish een Italiaanse vlag aanpakken om zijn vreugde te uiten.

De Noren, titelverdedigers en wereldkampioenen, stelden opnieuw teleur in Pragelato met de vijfde plaats. Het gedemoraliseerde Oostenrijkse team werd op een ronde achterstand gelopen en haalde daarom als enige de eindstreep niet. De vierde skiër, Johannes Eder, kwam niet meer in actie.

Geen zin

"Het had ook geen zin. Met twintig politieagenten in je slaapkamer midden in de nacht, hoe kun je dan nog aan een wedstrijd deelnemen?" zei Eder. De Oostenrijkse biatleten en skilopers waren zaterdagavond laat opgeschrikt door een inval. De speurders zochten schijnbaar naar dopingproducten.