TURIJN - Kjetil Andre Aamodt en Janica Kostelic zijn sinds zaterdag uniek in het alpine skiën. De Noor en de Kroatische breidden hun verzameling olympisch eremetaal uit met een vierde gouden medaille. Dat heeft nog niemand eerder gepresteerd.

Aamodt was al de beste skiër in de olympische historie, in Sestriere voegde hij een opvallend hoofdstuk aan zijn lange successtory toe. De 34-jarige Noor prolongeerde zijn olympische titel op de super-G, veertien jaar na zijn eerste olympische titel op hetzelfde onderdeel.

Kostelic

Kostelic, nog maar 24 jaar oud, schreef in San Sicario eveneens olympische geschiedenis met winst op de combinatie. Ze had voor de afdaling en twee slaloms 2.51,08 nodig. Dat was beduidend sneller dan de Oostenrijkse nummer twee Marlies Schild en Anja Pärson.

Janica Kostelic start zondag definitief niet op de olympische super-G. De woordvoerder van de Kroatische bond heeft dit laten weten. De skister sprak zaterdag na het behalen van haar vierde gouden medaille op de combinatie al haar twijfels uit over een start op de super-G. Ze voelt zich niet fit genoeg.

Kostelic wil zich concentreren op de slalom en reuzenslalom die respectievelijk woensdag en vrijdag op het programma staan.