TURIJN - Het optreden van shorttrackster Liesbeth Mau-Asam tijdens de olympische 1500 meter is geëindigd in de halve finales. De schaatsster finishte in haar race als zesde en laatste.

Alleen de eerste twee van de reeks kwalificeerden zich voor de A-finale. Mau-Asam bleef ook buiten de B-finale. Daarvoor had ze als derde of vierde moeten finishen. De strijd om de olympische titel is later op zaterdag.

Hoog tempo

Mau-Asam kwam zaterdagavond in de serie waar het echt om ging nauwelijks in het spel voor. Het tempo dat de Koreaanse Choi, de Canadese Overland en de Chinese Yang in de halve finales oplegden, lag zo hoog dat de enige Nederlandse shorttrackster in Turijn al redelijk snel moest afhaken. "Ik heb geprobeerd in het begin naar voren te gaan, maar het was met dat hoge tempo moeilijk passeren."

In het laatste deel van de race raakte Mau-Asam, de vriendin van mede-olympiaganger Cees Juffermans, het contact met de groep kwijt.

1000 meter

Daar hield ze een vervelend gevoel aan over. "Ik kwam gewoon niet lekker in mijn slag." De shorttrackster uit Woubrugge, op de 500 meter in de eerste ronde uitgeschakeld, heeft nog een olympische afstand op haar programma staan. Ze komt volgende week uit op de 1000 meter. "Daar heb ik nog steeds vertrouwen in", keek ze vooruit.

Goud

De olympische titel ging naar de Zuid-Koreaanse Sun-Yu Jin. De 17-jarige wereldkampioene op deze afstand bleef twee landgenotes voor. Zilver was net als vier jaar geleden voor Eun-Kyung Choi.

Omdat de Koreaanse Chun-sa Byun en de Russische Tatjana Borodoelina na de race werden gediskwalificeerd, ging het brons naar de Chinese Meng Wang. Olympisch kampioene Yang Yang A werd in de halve eindstrijd uitgeschakeld.