PRAGELATO - Met het marginale verschil van 0,1 punt vloog de Oostenrijkse skispringer Thomas Morgenstern zaterdagavond naar de gouden medaille op de 120-meterschans. Zijn landgenoot Andreas Kofler eindigde met het kleinst mogelijke verschil als tweede. De Noor Lars Bystol, eerder deze week nog de beste op de olympische 90-meterschans, sprong naar een derde plaats.

Zowel de pas negentienjarige Morgenstern als Kofler reikte in de eerste sprong tot 134 meter. De latere winnaar van het goud vervolgde met een sprong van 140 meter. Als laatste skispringer kwam Kofler 139,5 meter ver. Ze kregen dezelfde juryrapporten waardoor Morgenstern zich als olympisch kampioen mocht laten kronen.

Morgenstern zegevierde met een puntentotaal van 276,9. Met een totaal van 276,8 hield Kofler de Noorse nummer drie Bystol (250,7) ver achter zich. Morgenstern, die op zijn zestiende al op het hoogste niveau meesprong, liet de de Ahonen ver achter zich.

De Fin gold als grote favoriet voor het olympisch goud. Vlak achter Morgenstern kwalificeerde Ahonen zich nog als tweede voor de finale. In de eindstrijd kwam hij niet verder dan een negende klassering. Ahonen sprong op de olympische 90-meterschans naar de zesde eindklassering.