CESANA PARIOL - Kitty van Haperen mag tijdens de Olympische Winterspelen als remster in de bobslee van Eline Jurg stappen. De Brabantse dwong zaterdagmorgen tijdens de tweede trainingsdag van de vrouwen olympische deelname af door met Jurg een starttijd van 5,32 seconden neer te zetten. Van Haperen was daarmee ruim sneller dan haar concurrente Urta Rozenstruik, die in de eerste run met Jurg tot 5,37 seconden kwam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Haperen was dolgelukkig na haar run. Ze viel Jurg in de armen. De remster won in januari in Oberhof al een testwedstrijd, maar kreeg later te horen dat ze alsnog een beslissingswedstrijd met Rozenstruik moest afwerken.

Ziekte

Van Haperen maakt normaal gesproken deel uit van het team van Ilse Broeders, de tweede Nederlandse pilote. Rozenstruik is al twee seizoenen remster bij Jurg, maar miste een groot deel van het vorige seizoen door de ziekte van Lyme. Ze was bij de test in Duitsland als derde geëindigd, maar werkte vervolgens een goed Europees kampioenschap met Jurg af .

De beslissingswedstrijd had al veel eerder moeten plaatsvinden, maar een crash van Jurg in Altenberg zorgde voor uitstel tot zaterdag. "Dit heeft veel energie gekost. Een goede tijd met slappe poten. Ik was zo zenuwachtig", stamelde Van Haperen na haar winst.

Rozenstruik

Rozenstruik, die door het lot als eerste moest starten, baalde op de baan in Cesana Pariol. "Ik wist dat dit kon gebeuren. Ik heb een tweede kans gekregen. Dit is een duidelijk verschil. Balen."

Jurg

De in Paramarbo geboren atlete had in de nacht ervoor amper geslapen. "Het had een stuk beter gekund. De timing was niet optimaal." Dat laatste beaamde Jurg. "Maar daarmee verklaar je niet het verschil van vijfhonderdste. Ik kan hier goed mee leven. Ik wil straks bij de wedstrijden zo hard mogelijk starten. Dat gaat dus met Kitty gebeuren."