AMSTERDAM - Chad Hedrick wordt moe van alle vragen over zijn landgenoot Shani Davis. Hedrick werd woensdag met KC Boutiette, Ryan Leveille Cox in de kwartfinale verrassend uitgeschakeld bij de ploegenachtervolging op de Olympische Winterspelen in Turijn. Davis had bedankt voor deelname aan de ploegenachtervolging omdat dit niet paste in zijn voorbereiding op de 1.000 meter van zaterdag.

"Dat gezeur over Shani begint me op mijn zenuwen te werken", zegt Hedrick. "Ik ben de enige die tot nu toe een gouden medaille heeft gewonnen, maar ik moet de hele dag vragen beantwoorden over waarom Shani Davis niet met de ploeg meetraint en waarom hij dit en dat niet doet."

Ploegenachtervolging

De Amerikaanse ploeg werd in de kwartfinale bij de ploegenachtervolging uitgeschakeld omdat de tijd van de nummer drie KC Boutiette niet snel genoeg was. Met Davis hadden de Amerikanen vermoedelijk de finale met gemak kunnen halen. Hedrick zag door de uitschakeling bij de ploegenachtervolging zijn droom om het record van vijf gouden medailles op de Winterspelen van zijn landgenoot Eric Heiden te evenaren, in rook opgaan. Hij won goud op de 5.000 meter.

Hedrick zegt zich wel te verbazen over het verwijt dat de Amerikaanse media aan Davis maakt over zijn absentie bij de ploegenachtervolging. "Iedereen is jaren bezig met de voorbereiding op de Winterspelen. Elke schaatser doet wat hij denkt dat het beste is voor hem."

De Texaan zegt dat hij zelf elke kans wil aangrijpen om zijn land te vertegenwoordigen. "Het ligt daarbij ook niet in mijn aard mijn eigen belangen boven die van mijn ploeggenoten te zetten." Volgens Hedrick moet ieder voor zich uitmaken of Shani Davis egoïstisch is.