TURIJN - Drievoudig wereldkampioen Jevgeni Plushenko heeft donderdag in Turijn de olympische titel kunstrijden gewonnen. Door een foutloze vrije kür vergrootte de 23-jarige Rus zijn voorsprong in het klassement en veroverde hij de begeerde gouden plak.


Jevgeni Plushenko wint met overmacht het goud bij het kunstrijden

Met een puntentotaal van 258,33 vestigde Plushenko een wereldrecord in het nieuw gehanteerde scoringssysteem. Zijn triomf was dan ook onbetwist. Het zilver kwam in handen van de Zwitser Stephane Lambiel en het brons was voor de Canadees Jeffrey Buttle. De Belg Kevin van der Perren legde beslag op de negende plaats.

Godfather

Jevgeni Plushenko was donderdagavond in het Palavela een klasse apart. De muziek uit de film 'The Godfather' paste perfect bij zijn uitvoering in de vrije kür. Plushenko verbaasde met een viervoudige sprong en een drievoudige dubbele Rittberger. Met de olympische titel zette hij de kroon op een grote carrière.

Hij was de vierde Rus op rij die het kunstrijden van de mannen domineerde. Aleksei Oermanov 1994, Ilja Koelik 1998 en Aleksei Jagoedin 2002 gingen hem voor. In Turijn was het al het tweede goud voor Rusland bij het kunstrijden na het ijsdanspaar Tatjana Totmianina en Maksim Marinin.

De heersende wereldkampioen Stephane Lambiel stond bij Plushenko in de schaduw. Het verschil in het eindklassement bedroeg 27,12 punten. Lambiel won wel de eerste olympische medaille voor Zwitserland in het kunstrijden voor mannen in 58 jaar. Hans Gerschwiller behaalde toen eveneens zilver.