CESANA PARIOL - De Zwitserse Maya Pedersen heeft donderdag in Cesana Pariol het olympische goud gewonnen op het onderdeel skeleton voor vrouwen. Zij was de uitgesproken favoriete op dit onderdeel van het sleeën. De Britse Shelley Rudman won het zilver en de Canadese Melissa Hollingsworth-Richards het brons.


Pedersen zette in haar twee manches twee keer een baanrecord neer

Pedersen zette in haar twee manches twee keer een baanrecord neer en triomfeerde met een totaaltijd van 1.59,83. Tijdens de trainingsritten was de Zwitserse ook steeds de snelste geweest.

Haar grote rivale Melissa Hollingsworth-Richards raakte in de tweede manche van de ideale lijn af en verspeelde daarmee haar kansen op goud. De Canadese, die Pedersen versloeg in de laatste World Cup voor de Winterspelen, moest genoegen nemen met het brons.

Verrassing

De verovering van het zilver door de Britse Shelley Rudman was een grote verrassing. Zij bezorgde Groot-Brittannië het eerste eremetaal in Turijn. Een andere bijzonderheid was dat geen van de drie medaillewinnaressen van Salt Lake City in de prijzen viel.

Skeleton, sleeën met het hoofd vooruit, verliep vrijwel zonder crashes. Dit in tegenstelling tot het rodelen eerder in de week.

Moeder

De Duitse Diana Sartor was blij ongedeerd beneden te zijn aangekomen. Zij eindigde in het eindklassement op de vierde plaats, net als vier jaar geleden. Enorm teleurgesteld was zij niet. "Dit was mijn laatste wedstrijd. Een nieuw leven gaat voor mij beginnen, als moeder", zei de 35-jarige Duitse die negen weken zwanger is. "Ik ben opgelucht, de stress is voorbij."