BARDONECCHIA - Wereldkampioen Seth Westcott heeft de eerste olympische titel snowboardcross veroverd. De 29-jarige Amerikaan greep in Bardonecchia de gouden medaille voor de Slowaak Radoslav Zidek. Het brons was voor de Fransman Paul-Henri Delerue.


In de finale nam snowboardcrosser Westcott onmiddellijk de leiding

De snowboardcross stond voor de eerste keer op het programma van de Olympische Winterspelen. De ontknoping was verrassend. Wescott kwalificeerde zich voor de finale met drie anderen die laag op de seizoensranglijst van het snowboarden stonden: Delerue 9e, Zidek 24e en de Spanjaard Jordi Font 30e.

Knieblessure

Westcott, de heersende wereldkampioen, was zelf door een knieblessure afgezakt naar de vijfde positie op de seizoenranglijst. Voor Turijn 2006 was hij weer tijdig in vorm.

In de finale ontbrak de Canadees Jasey Anderson, winnaar van vier algemene wereldbekers snowboarden gedurende de laatste vijf jaar. Anderson werd gediskwalificeerd op de tweede plaats van de halve finale na een incident met Font.

In de finale nam Westcott onmiddellijk de leiding. Zidek profiteerde van een botsing tussen Font en Delerue. Delerue kwam het snelst overeind en pakte nog brons.