TURIJN - Rintje Ritsma is sinds zijn optreden op de olympische ploegachtervolging, woensdag, Nederlands recordhouder voor deelnamen aan de Winterspelen. Ritsma deelde tot nu toe die positie met Kees Broekman, die vier keer meedeed. Turijn is Ritsma's vijfde olympische wintertoernooi.

Oud-schaatser Broekman deed mee in 1948, 1952, 1956 en 1960. Ritsma debuteerde in 1992 en keerde terug in 1994, 1998 en 2002. Broekman veroverde twee keer zilver in zijn omvangrijke olympische loopbaan.

Medailles

Ritsma won in zijn voorgaande vier toernooien vijf medailles, twee keer zilver en drie keer brons. Hagenaar Bart Veldkamp is ook op vijf olympische Winterspelen vertegenwoordigd geweest, maar hij verscheen in Turijn voor de derde keer namens België aan de start.

Boekjes

Ritsma: "Ik denk nu niet: 'Fantastisch dat ik voor de vijfde keer meedoe'. Misschien is dat leuk als je het over twintig jaar in de boekjes leest." De zesvoudig Europees kampioen had niet het gevoel dat hij een startplek kreeg om op een mooie wijze zijn imposante carrière af te sluiten. "Ik denk dat Krook professioneel genoeg is om gewoon de sterkste schaatsers op te stellen. Als ik zou weten dat ik geselecteerd was vanwege mijn resultaten in het verleden, was ik niet eens meegegaan."